TIFF 2015: 12 filme vor concura în acest an


TIFF aduce in 2015 emotia, tensiunea dusa la extrem si incercarile surprinzatoare ale unor cieasti tineri. Deci mizeaza pe talente tinere. 

In perioada 29 mai-7 iunie, vedem filme care ne vor capta atentia si emotia. Cele 12 filme vin din: Argentina, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Iran, Islanda, Marea Britanie, Mexic, Spania si SUA.
"Am privilegiat in acest an, productiile intimiste si cele care recurg inteligent, ba chiar surprinzator, la conventiile filmului de gen. Emotia, pe de-o parte, tensiunea – de cealalta. M-a interesat felul in care cineastii aflati la primul sau al doilea film reusesc sa maximizeze – prin decupaj precis, interpretari excelente si fler regizoral – impactul unor povesti care pleaca de la un set-up, buget sau numar de personaje minimale. E remarcabil cum toate acestea se transforma, pe parcurs, in veritabile tornade emotionale sau de suspans. Exista filme cu doar doua sau trei personaje, filme a caror actiune rareori paraseste peretii unei incaperi sau scene incordate de actiune mai eficiente ca intr-un blockbuster hollywoodian”, declara Mihai Chirilov.
Despre oameni si oi (r. Grímur Hákonarson)va veni la TIFF direct din competitia Un Certain Regard de la Cannes cu povestea emotionanta a doi frati care nu şi-au spus o vorba timp de patru decenii, dar pentru care totul se schimba când trebuie sa salveze ce au mai scump pe lume: oile.

Sfâsietor este si Radiator (r. Tom Browne), un debut comparat cu Amour, despre cum, la batrânete, parintii devin, la rândul lor, copii. In rolurile principale apar Richard Johnson, care are o istorie personala cu filmul românesc, interpretând rolul comandantului Tiberius in Columna lui Mircea Dragan, si Gemma Jones, cunoscuta din Jurnalul lui Bridget Jones sau Ratiune si simtire.

De la Venetia vine un film fara prejudecati, Nopti de vara (r. Mario Fanfani), in care jumatatea unui cuplu aparent perfect are un secret intunecat: in fiecare weekend, Michel se retrage intr-o casa din padure, unde devine Mylène. In competitia Karlovy Vary 2014 s-a remarcat Parisul nordului (r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson), o dramedie despre relatia tata-fiu, in care un profesor decide sa-si revada tatal dupa cateva sesiuni la Alcoolicii Anonimi. Sigurðsson a mai fost in competitia TIFF cu primul sau film, Either Way. 

Suspans si actiune se regasesc in Plan pe sase ani (r. Santiago Cendejas), o combinatie de thriller si film noir à la David Lynch, la limita dintre voyeurism si invaziune, si in Regii capituleaza (r. Philipp Leinemann), in care doi politisti mor in timpul unei confruntari violente, iar colegii lor nu mai au decât un scop: razbunarea.Scene incordate de suspans se regasesc in Lectia(r. Kristina Grozeva si Petar Valchanov), o drama cu accente realiste à la fratii Dardenne despre o profesoara care ia decizii extreme din cauza datoriilor, si Melbourne(r. Nima Javidi), premiat pentru scenariu la Stockholm si proiectat la Venetia, despre un cuplu confruntat cu o dificila dilema morala dupa un tragic accident. 

In alertul 600 de mile (r. Gabriel Ripstein), distins cu premiul pentru Cel mai bun debut la Berlin 2015, actorul american Tim Roth joaca rolul unui agent american a carui soarta se leaga iremediabil de tanarul contrabandist pe care-l urmareste. Tot pentru debut a fost recompensat, la Premiile Goya 2015, si 10.000 de kilometri (r. Carlos Marques-Marcet), o pasionanta istorie de dragoste la departare, reconfigurata prin Skype. In acest film, dar si in tulburatoarele Incendiul (r. Juan Schnitman) si Melody (r. Bernard Bellefroid), povestea graviteaza exclusiv in jurul a doua personaje.In Incendiulies scantei intr-un cuplu pe cale sa se destrame, iar Melody aduce in prim-plan un subiect actual delicat, insotit de emotii extreme, acela al mamelor-surogat.

Un produs Blogger.