În inima mării: lupta cu natura


După o introducere inutilă, în care Herman Melville (Ben Whishaw) îl convinge cu greu pe Thomas Nickerson (Brendan Gleeson), unicul supravieţuitor încă în viaţă de pe Essex, să-i descrie călătoria pe mare, ne întoarcem câteva decenii în trecut, în 1820, când Essex pleacă din portul Nantucket. Corabia devine fundalul animozităţilor dintre căpitanul George Pollard (Benjamin Walker, din Abraham Lincoln: Vampire Hunter) şi secundul său Owen Chase (Chris Hemsworth). Mult mai experimentat în călătoriile pe mare, Chase ar trebuit să fie căpitan pe Essex, dar armatorii îl preferă pe aristocratul Pollard, punct de pornire al unei bătălii a orgoliilor.

Dar curând această bătălie va deveni irelevantă, pentru că Essex întâlneşte creatura transformată, sub pana lui Melville, în Moby-Dick. Un feroce caşalot alb de 30 de metri lungime (adică un bloc de zece etaje), monstrul îşi face apariţia când echipajul atacă un banc de balene din mijlocul Oceanului Pacific. Este momentul pentru o bătălie pe viaţă şi pe moarte, iar Ron Howard, ajutat de o armată de specialişti în efecte speciale, dă totul în prezentarea confruntării dintre om şi imensul cetaceu, fără să-l privilegieze pe vreunul dintre oponenţi. Un mare atu al filmului este această bătălie rece şi nemiloasă, iar filmul câştigă puncte pentru că se abţine de la comentarii ecologice sau religioase. În inima mării nu există bine şi rău, doar om şi natură.

Numai de bine de spus despre aspectul lui În inima mării, acesta fiind şi principalul motiv pentru care ţi-ai putea dori să vezi premiera de vineri pe un ecran cât mai mare. Cinemagia a văzut filmul în format Dolby Atmos în sala Ultra din Băneasa Grand Cinema & More şi nu ar fi deloc mirată să afle, în februarie, că În inima mării a primit nominalizări la cele două categorii Oscar pentru sunet. Sunetul, o parte extrem de importantă al efectului avut de poveste asupra privitorului, este extrem de bine creat şi montat (o echipă la fel de numeroasă ca cea pentru efectele speciale), iar combinaţia de scârţâituri ale navei, strigătele oamenilor, zgomotul valurilor şi mugetul caşalotului dă măsura exactă a confruntării.

In the Heart of the Sea este o nouă reîntâlnire cu Tom Holland, tânărul actor britanic din The Impossible ales să-l interpreteze pe Peter Parker/Spider-Man în următoarele filme Marvel. Până când îl vom vedea în rolul Omului-Păianjen la anul în mai în Căpitanul America: Războiul Civil, Holland este foarte bun în cel al unui Thomas Nickerson de doar 14 ani, un puşti orfan aflat pentru prima oară pe mare la plecarea pe Essex. Prin ochii lui, experienţele crunte ale echipajului capătă alte valenţe şi pun într-o altă lumină lăcomia, ambiţia şi obsesia tovarăşilor săi de pe mare.

"In the Heart of the Sea" a aparut deja si in Romania pe marile noastre ecrane.


SCRIS de Ştefan Dobroiu (Cinemagia)


Un produs Blogger.