ATAC TERORIST la finalul unui concert susținut de Ariana Grande


Cel puţin 22 oameni au murit şi 59 au fost răniţi în urma unor explozii care au avut loc la finalul unui concert susţinut de Ariana Grande pe Manchester Arena. Explozia s-a produs la ieşirea din incintă. Autorităţile iau în calcul un atac terorist. Manchester Arena este cea mai mare sală de concerte din Europa. Marea majoritate a celor prezenţi la concert erau copii şi adolescenţi.

UPDATE 14:00 Numele uneia dintre cele 22 de victime survenite in urma exploziei de la Manchester Arena a fost facut public. Este vorba de o adolescenta britanica, in varsta de 18 ani, pe nume Georgina Callander. Un prieten apropiat al tinerei a declarat pentru Evening Standard ca adolescenta a murit la spital, mama sa fiindu-i alaturi. Tanara facuse o poza cu Ariana Grande anul trecut.
Foto: Georgina Callander alături de Ariana Grande în 2016

UPDATE 13:00
 Theresa May a precizat in cadrul conferintei de presa ca politia ar cunoaste identitatea atacatorului, dar ca numele acestuia nu o sa fie facut public.

Premierul britanic a mai declarat ca urmeaza sa mearga in Manchester, unde are stabilita o intalnire cu anchetatorii, cu primarul, dar si cu serviciile medicale de urgenta. May tinut sa spuna ca daca atacatorul a fost ajutat, politia va face tot posibilul pentru a afla cum a fost pus la cale atacul.



UPDATE 11:30 Susţinătorii reţelei teroriste Stat Islamic au celebrat pe reţelele sociale atentatul de la Manchester, deşi organizaţia extremistă nu a revendicat în mod oficial atacul. Conturile de Twitter ale susţinătorilor reţelei extremiste au folosit hastaguri pentru a posta mesaje admirative în legătură cu atentatul, care este considerat de aceştia drept o victorie împotriva "cruciaţilor" din Occident sau o răzbunare pentru participarea Marii Britanii la campania de bombardament aerian ce vizează poziţiile Stat Islamic din Siria şi Irak, informează cotidianul The Telegraph, citat de Mediafax.



"Acesta este doar începutul. Leii Stat Islamic din Irak şi Sham încep atacul împotriva tuturor cruciaţilor", se afirmă într-un mesaj video postat pe un canal pro-Stat Islamic de pe platforma de mesagerie Telegram.


UPDATE 10:30 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat că poliţia va desfăşura mai mulţi agenţi pe străzile Londrei, potrivit Reuters.
”Sunt în contact permanent cu Poliţia Metropolitană, ce reevaluează măsurile de securitate din Londra. Londonezii vor vedea mai multă poliţie pe străzile noastre astăzi”, a scris Khan în cadul unei postări pe Twitter.

UPDATE 10:00 Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri dimineaţă, un mesaj pe Twitter, în limba engleză, în care se declară ”indignat şi întristat de vestea groaznică” din Manchester.  ”Revoltat şi întristat de vestea groaznică din #Manchester. Gândurile noastre se adresează victimelor şi celor dragi. Solidaritate cu Regatul Unit”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter.

UPDATE 09:30 Potrivit celui mai recent bilant, cel putin 22 oameni au murit si 59 au fost raniti, in Manchester, in Marea Britanie, in ceea ce politia suspecteaza deja ca a fost o actiune terorista. Printre persoanele decedate se numara si copii

UPDATE 09:00 Un oficial american sustine ca ar fi vorba despre un atac sinucigas cu bomba, iar autoritatile ar avea deja un suspect pe care l-ar fi identificat ca ar fi purtat asupra sa o bomba.


Din declaratia oficiala a Departamentului Homeland Security, oficialii americani afirma ca "monitorizeaza de aproape" incidentul si sutin ca pana in prezent departamentul lor "nu detine o informatie care sa indice o amenintare specifica despre care s-ar crede ca este implicata", noteaza CNN.

UPDATE 08:00 Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii are în atenţie incidentul produs, luni seară, de la Manchester Arena, potrivit unui comunicat transmis de MAE, care precizează că misiunea diplomatică română face demersuri în vederea obţinerii datelor cu privire la naţionalitatea victimelor.


UPDATE 07:00 Numărul răniţilor a fost revizuit la 59, potrivit serviciilor de ambulanţă care au transportat la spital răniţii. Pe reţelele de socializare, sunt făcute foarte multe apeluri pentru găsirea unor adolescenţi care sunt daţi dipăruţi de familii. Facebook a activat opţiunea "safety check" în urma exploziei de la Machester Arena, cei care au luat parte la concert sau s-au aflat în zonă în momentul producerii evenimentului putând să îşi anunţe apropiaţii că sunt în siguranţă. 



UPDATE 06:30 Cabinetul britanic se reunește de urgență după explozia de la Manchester, conservatorii renunță la campania electorala (presa)

UPDATE 05:17 Numărul răniţilor a fost revizuit la 59. Pe reţelele de socializare, sunt făcute foarte multe apeluri pentru găsirea unor adolescenţi care sunt daţi dipăruţi de familii. Facebook a activat opţiunea "safety check" în urma exploziei de la Machester Arena, cei care au luat parte la concert sau s-au aflat în zonă în momentul producerii evenimentului putând să îşi anunţe apropiaţii că sunt în siguranţă.



UPDATE 05:00 Într-o declaraţie, poliţia din Manchester susţine că tratează incidentul ca un pe un incident terorist. explozia a avut loc la ora locală 22.33. 

În momentul exploziei, pe stadion se aflau 21.000 de oameni, cei mai mulţi fiind copii şi adolescenţi. Potrivit indiciilor iniţiale, este vorba de un atentat sinucigaş. Premierul Theresa May a susţinut într-o declaraţie că autorităţile lucrează pentru a stabili cu exactitate toate detaliile incidentului care este tratat de poliţie ca un „atentat terorist îngrozitor”. „Toate gândurile noastre se îndreaptă acum spre victime şi familiile acestora”, a spus May. 

Sursa: twitter.com/ArianaGrande


Un bărbat surprins în imagini în zona Manchester Arena, care avea un rucsac, este posibilul terorist sinucigaş, potrivit CNN. Surse americane, susţin că atacul este opera unui kamikaze.


 “Tot ce ştiu e că a sunat ca o bombă”, a spus o femeie care lucra acolo. „Ariana Grande tocmai terminase de cântat ultima melodie şi părăsise scena când s-a auzit o mare explozie. Toată lumea a început să ţipe si să fugă către ieşire”, a povestit alt martor. 

"La finalul concertului s-a auzit un zgomot puternic. Luminile erau deja aprinse, aşa că am ştiut că nu face parte din spectacol”, spune Erin McDougle, de 20 de ani, din Newcastle, conform Daily Mail. “Aveam bucăţi de carne în păr şi pe geantă” , adaugă Abby Mullen din Airdire, North Lanakshire. 

Generozitatea oamenilor continuă să impresioneze într-o noapte atât de întunecată. Dacă mulţi şi-au deschis uşa casei pentru a le oferi cazare celor care sunt în stare de şoc sau părinţilor care nu şi-au regăsit persoanele dragi, reprezentanţii unui hotel din zonă au cazat deja 50 de copii.Serviciile de taxi au anunţat că vor efectua curse gratuite. Toate trenurile din staţia Manchester Victoria au fost anulate şi nu se aşteaptă ca circulaţia să fie reluată în cursul zilei de marţi.

-știre în curs de actualizare, informații oferite de Mediafax, Gândul.info, Agerpres, CNN-



Un produs Blogger.