Lisabona va găzdui viitoarea ediție a concursului Eurovision 2018


Lisabona este orașul ales pentru a găzdui viitoarea ediție a Concursului Muzical Eurovision, a cărui finală va avea loc la 12 mai 2018, a anunțat comitetul organizator al Portugaliei, țară proclamată câștigătoare anul acesta.

Cele două semifinale prevăzute, în care se va determina care vor fi țările ce vor participa la finală, vor avea loc în datele de 8 și 10 mai, a informat marți Gonçalo Reis, președintele Consiliului de Administrație al postului public lusitan RTP.

Concursul se va desfășura la Meo Arena, o sală acoperită situată în Parque de las Naciones din capitală cu o capacitate de 20.000 de persoane care a mai găzduit evenimente precum Expo’98, Web Summit și numeroase festivaluri de muzică.

Primarul capitalei, Fernando Medina, a declarat că speră ca Lisabona să primească circa 27.000 de vizitatori și ca sectorul turismului se aibă încasări de 25 de milioane de euro datorită acestui festival.
Foto: Meo Arena
Orașele Braga, Gondomar, Guimaraes, Oporto și Santa Maria da Feira, toate situate în nordul țării, erau celelalte opțiuni preconizate pentru a găzdui concursul european de muzică.

Cea de-a LXIII-a ediție a Eurovision se va desfășura pentru prima oară în Portugalia după ce Salvador Sobral a obținut la 13 mai anul acesta prima victorie a țării sale la acest concurs muzical.

Scor istoric pentru reprezentantul Portugaliei

Piesa ‘Amar pelos dois’ a tânărului Sobral a atins scorul istoric de 758 de puncte pentru Portugalia, țară care a participat pentru prima dată la Eurovision în anul 1964.

Cântăreţul de 27 de ani, care are nevoie de o inimă, a impresionat până la lacrimi milioane de telespectatori la Eurovision. Salvador Sobral e bolnav, iar presa scrie că medicii i-ar fi spus că, dacă până la finalul anului nu face un transplant de cord, nu mai are nicio şansă. Portughezul a ascuns problemele de sănătate, convins fiind că va putea impresiona oamenii doar prin cântecul lui. Înainte de competiția s-a aflat însă că acesta poartă în permanenţă un simulator cardiac sub hainele largi pentru a nu avea probleme.

Cele mai bune performanțe ale României la Eurovision

Deși România nu se numără printre țările care au participat anual la Eurovision, țara noastra este printre putinele nume care nu a ratat niciodată calificarile în ediția finala a spectacolului. Printre performantele memorabile oferite de artistii români merită menționate reprezentările din anul 2005 cand Luminita Anghel impreuna cu trupa Sistem au obtinul locul 3 în clasamentul final cu piesa „Let me try”. Punctajul total obținut a fost de 158 de puncte in semifinala dupa o victorie cu 235 de puncte in semifinala.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretată de Mihai Trăistariu.


Un produs Blogger.