(P) Noaptea Albă a Filmului Românesc ajunge în Cluj pe 22 septembrie


Unul dintre cele mai populare evenimente dedicate cinemaului românesc, ajuns la cea de-a 8-a ediție, se va organiza în acest an și la Cluj, în paralel cu București. Pe 22 septembrie, Noaptea Albă a Filmului Românesc cuprinde Cluj-Napoca, aducând 3 dintre cele mai bune filme românești ale anului la Cinema Victoria. 

Programul îi va ține pe spectatori în fața ecranului până târziu în noapte și promite un cocktail savuros de filme: o peliculă filmată în Cluj cu o distribuție de excepție, propunerea României la Oscar și o premieră națională.  

Perfect Sănătos, al cincilea lung metraj al regizoarei Anca Damian, va da startul nopții albe la ora 22:30. Anca Damian îi aduce împreună, într-un thriller de autor, pe tânărul Anghel Damian, alături de nume consacrate precum Vlad Ivanov, Adrian Titieni și Olimpia Melinte.  În mijlocul acțiunii este Andrei, care pornește în căutarea unei explicații privind moartea neașteptată și suspectă a tatălui său. Între trauma dispariției părintelui și descoperirea unor secrete dureroase legate de acesta, el este forțat să se maturizeze rapid și să-și reconsidere relația cu trecutul și familia. Perfect Sănătos, filmat în Cluj, este un film care provoacă publicul la dialog și refuză finalurile așteptate.

Programul continuă după miezul nopții cu „un film despre abuz și manipulare”, așa cum își descrie chiar Adrian Sitaru cea mai recentă producție. Fixeur îl are ca protagonist pe Radu, un stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, căruia i se dă ocazia de a-și dovedi competențele, dar care înțelege că înverșunarea cu care își urmează vocația este una îndoielnică. Fixeur este propunerea României de anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Intrarea la aceasta proiecție va fi liberă, în limita locurilor disponibile.


Noaptea Albă a Filmului Românesc se încheie la Cluj cu premiera peliculei Un pas în urma serafimilor, debutul în lung metraj al regizorului Daniel Sandu. Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar sistemul corupt și abuziv îi învață pe elevi că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. În rolurile principale se regăsesc actorii Ștefan Iancu și Vlad Ivanov.

Mii de spectatori au vizionat 40 de filme anul trecut la Noaptea Albă a Filmului Românesc, evenimentul devenind un reper în promovarea cinematografiei autohtone.

Un produs Blogger.