Filmele lunii septembrie 2018


Este o lună lipsită de blockbustere, dar mai mult decât bogată în filme de gen promiţătoare. Horror, fantasy, SF, animaţie, comedie ireverenţioasă şi unele dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului, iată doar câteva dintre genurile reprezentate luna aceasta de premiere din cinematografe. Mai jos recomandările noastre.

7 septembrie
The Nun/Călugăriţa: Misterul de la mănăstire 
Demonul Valak este cu siguranţă cel mai înspăimântător element al seriilor The Conjuring şi Annabelle, iar acum se va dezlănţui cât se poate de feroce într-un spin off care cu siguranţă nu îi va lăsa pe români indiferenţi. Filmat aproape în întregime în România primăvara trecută, filmul mută povestea la începutul anilor '50 în mănăstirea Cârţa (locaţia folosită a fost de fapt Castelul Corvinilor din Hunedoara), unde moartea suspectă a unei călugările atrage atenţia Vaticanului. Un preot (Demián Bichir) şi o măicuţă novice (Taissa Farmiga, sora mai cunoscutei Vera Farmiga, protagonista din The Conjuring) sunt trimişi să investigheze. Evident, nu va trece mult până vor da ochii cu Valak. Sursa de inspiraţie pentru înspăimântătorul personaj este un demon menţionat în Pseudomonarchia Daemonum (Falsa monarhie a demonilor), glosar demonic apărut în 1577.


Oferta weekend-ul e completată de Un prinţ şi jumătate, film românesc a cărui premieră a avut loc în august la festivalul de la Sarajevo, comedia maghiară Lajko: Cigány az ürben/Lajkó, ţigan în cosmos, şi comedia franceză Demi soeurs/Trei surori adorabile.

14 septembrie
The Predator/Predatorul
În ciuda unui trailer care pare să insiste să-ţi spună mai tot ce se va întâmpla în film, cel de-al patrulea Predator cu siguranţă îi va atrage în cinematografe pe fanii seriei şi ai SF-ului de acţiune. Recomandat de regia şi scenariul lui Shane Black (Iron Man 3), filmul porneşte de la un accident: un semnal de alarmă este pornit din greşeală, doar că el nu va întârzia să atragă Predatorii pe Terra. Una din schimbările aduse de noua parte este faptul că acum predatorii au suferit mutaţii genetice, devenind mai letali decât îi ştiam. Pe urmele lor porneşte un pestriţ grup de mercenari şi foşti soldaţi, gata de orice pentru a salva încă o dată umanitatea de cei mai eficienţi prădători ai galaxiei. În rolurile principale îi vedem pe Boyd Holbrook (Narcos), Olivia Munn (X-Men: Apocalypse), Thomas Jane (The Expanse) şi pe micul Jacob Tremblay, puştiul din Room.


Pe 14 septembrie mai vedem A Simple Favor/O simplă favoare, un thriller despre o tânără (Anna Kendrick) care se aruncă într-o aventură periculoasă atunci când noua ei prietenă (Blake Lively) dispare ca prin minune, animaţia Luis & the Aliens/Luis şi mini-extratereştrii şi coemdia franceză Momo, despre doi soţi trecuţi de prima tinereţe care se trezesc într-o zi în casă cu un străin surdo-mut, străin convins că este fiul lor.

21 septembrie
Peppermint: Gustul răzbunării
Efectul evident al popularităţii seriei John Wick, filmul cu Jennifer Garner în rolul principal ne arată ce se întâmplă atunci când justiţia eşuează să-i facă dreptate unei femei a cărei familie a fost executată de traficanţi droguri. Deşi este martoră la proces şi identifică atacatorii, aceştia sunt eliberaţi din "lipsă de probe". Cinci ani mai târziu, membri ai cartelului ucigaşilor încep să moară pe capete, dar eroina nu are deloc intenţia să se oprească aici, vânându-i pe judecător, avocat, procuror şi poliţiştii corupţi care au sabotat condamnarea asasinilor. Curând o vom vedea singură împotriva tuturor şi nevoită să improvizeze din plin pentru a-şi duce misiunea de justiţiar la bun sfârşit.


Tot acum vedem Povestea unui pierde-vară, film românesc care vrea să se îndepărteze de la locurile comune ale cinema-ului nostru, explorând problemele în amor ale unui profesor universitar (Alexandru Papadopol), filmul de acţiune francez Money/Banii sunt bani şi animaţia Ploey - You Never Fly Alone/Ploey - Inimă de viteaz.

28 septembrie
La sfârşitul lunii ne vom întreba ce gen preferă românii, fantasy-ul pentru întreaga familie sau comedia ireverenţioasă. Primul gen este reprezentat de The House with a Clock in Its Walls/Misterul ceasului din perete, despre un băiat adoptat de unchiul său mag (Jack Black) şi nevoit să lupte împotriva unui vrăjitor malefic (Kyle MacLachlan), fostul proprietar al casei plină de surprize în care locuiesc. Pe afiş apare şi Cate Blanchett. Principalul concurent este Night School/Loserii de la seral, o comedie în care Kevin Hart interpretează un trentagenar nevoig să meargă la seral pentru a-şi lua bacul. Profesoara lui (amuzanta Tiffany Haddish) şi grupul pestriţ de colegi se vor dovedi mai greu de suportat decât ar fi crezut iniţial.


În ultimul weekend al lunii mai vedem „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, un film românesc mai mult decât necesar despre tăcerea mormântală din jurul Holocaustului din România. Oferta este completată de drama franceză Les fantômes d'Ismaël/Fantomele lui Ismael şi horror-ul Hell Fest. Parcul groazei.

rubrica oferita de Cinemagia
Un produs Blogger.