EUROVISION 2019. Raspunsul TVR cu privire la suspiciunea de plagiat



Televiziunea Română revine cu un raspuns la solicitarea Muzzix privind suspiciunea de plagiat a piesei "On a Sunday"
Autor: Andrei Didas | Data: 26 februarie 2019
 EXCLUSIV 

"Referitor la suspiciunea de plagiat semnalată de Muzzix.ro, TVR a constituit o comisie pentru a analiza speța. Comisia, formată din Prof. univ. dr. Dan Dediu, compozitor, Andrei Kerestely, compozitor, Cristian Faur, compozitor, Laurențiu Oprea, coordonator al Departamentului Drepturi de Autor SRTv și Gabriel Scîrlet, regizor muzical SRTv, a constatat că forma generală și motivele muzicale din refrenele cântecelor sunt semnificativ diferite la toate piesele analizate („On a Sunday”, „Nu ești învins” și „Wayfaring stranger”) și NU formează un patern care să definească un plagiat.

Deși există unele similitudini cu piesa semnalată de Muzzix.ro, este vorba despre o frază muzicală de o importanță minoră, care nu reprezintă esența piesei „On a Sunday”. 

În ceea ce privește situația drepturilor de autor, Comisia a constatat că melodia semnalată de Muzzix.ro, „Nu ești învins” reprezintă o variantă în limba română a melodiei „Wayfaring stranger”, o piesă tradițională din folclorul american din secolul al XIX-lea. Această piesă are peste 1000 de variante, interpretate de 106 artiști, regăsite pe 812 albume de la 15 case de discuri.

Având în vedere cele de mai sus, Comisia a constatat că această melodie NU este în perioada de protecție legală și că nu este necesar acordul titularului dreptului de autor pentru realizarea de opere derivate, conform legislației internaționale din domeniu. 
În concluzie, „On a Sunday”, piesa câștigătoare a Selecției Naționale 2019, chiar dacă prezintă anumite influențe, NU poate fi considerată un plagiat."

Ester Peony s-a făcut remarcată, în 2014, în mediul online prin înregistrarea unor cover-uri. Ulterior a semnat un contract cu o casă de discuri din România.

În 2015, Ester Peony a debutat pe radio şi TV cu piesa „Sub aripa ta“ (feat. Vescan), care s-a bucurat de succes.

În aceeaşi perioadă, a început să concerteze atât solo, cât şi în cadrul unui turneu organizat prin ţară alături de Puya, Vescan, Doddy şi Anastasia. În 2018 lansează primul EP, „Dig It“, unde Ester se numără printre principalii compozitori. Împreună cu Alexandru Şerbu şi Ioana Victoria Badea, ea a compus şi piesa „On a Sunday“, pentru Eurovision 2019.

Reprezentantul României la Eurovision 2019 a fost ales de un juriu format din Tali Eshkoli - Head of Event & Content Eurovision Song Contest 2019, Emmelie de Forest - laureată a ediţiei din 2013, Deban Aderemi şi William Lee Adams - jurnalişti şi influenceri consacraţi în fenomenul Eurovision Song Contest, Şerban Cazan - Head of Production HaHaHa Production şi artistul moldovean Alex Calancea. Publicul a fost al 7-lea jurat al finalei naţionale. În ultimul act al Selecţiei Naţionale, punctajele obţinute prin televot au avut ponderea punctajului acordat de către un membru al juriului.

Un produs Blogger.