Editorial Muzzix: Zayn + Sinucigași = Trupă de vânzare?


"Visul frumos s-a terminat" sau "Nu mai vreau sa traiesc" sunt cateva din frazele pe care le-am auzit foarte des aceasta saptamana. Nu, nu e vorba de sfarsitul lumii, e vorba de Zayn Malik, ex-solistul vocal din trupa britanica, One Direction.

Aproape 5 ani a tinut "visul frumos", iar acest vis a fost brusc oprit de un cosmar: ZAYN MALIK A PARASIT TRUPA. Motivele invocate de artist au fost stresul si varsta pe care acesta o are - perioada in care doreste sa se concentreze mai mult pe viata personala. 

"Demisia" brusca a solistului Zayn a format deja un lant de teorii, care mai de care explozive: de la scoaterea lui fortata de catre Modest (firma ce se ocupa de impresariat) din trupa, pana la faptul ca Zayn pur si simplu n-a mai avut chef de proiectul 1D. 

SIMON COWELL: "Sometimes strength is not defined by numbers."

La scurt timp dupa aflarea vestii, fondatorul trupei One Direction face prima greseala. Arata interes scazut fata de criza prin care trupa tocmai a intrat, trecand la cifre. Practic, Zayn poate fi inlocuit cu oricine. Nu persoana Zayn conteaza asa mult, ci puterea ca grup. 


La o astfel de afirmatie, as fi fost deranjat, poate as fi primit altfel mesajul "tatalui" trupei, daca acesta n-ar fi pus accent pe numere. Intr-un grup, conteaza mult fiecare "piesa de puzzle". Nu e de condamnat, prin aceasta afirmatie, Simon Cowell a vrut totusi sa arate publicului ca proiectul e puternic indiferent de situatie. Chiar daca nu au fost cele mai potrivite cuvinte. 

MODEST: "Ne așteptam la asta, de aceea am ales deja o voce bună"

Totul a fost planuit. Da, cine cunoaste bine mersul managementului artistic si-ar fi dat seama deja de la "retragerea" temporara a lui Zayn ca deja scartaie proiectul One Direction. Modest Management a cautat deja in alta parte o voce, au si gasit, doar ca "tatal" trupei, Simon Cowell, a zis "NU" categoric. Daca in urma cu cateva ore ne spunea ca "puterea nu e definita de un numar", acum isi spala pacatele. Acum ne arata ca de fapt Zayn nu poate fi inlocuit. 

V-am facut curiosi despre ce voce era vorba? Bine, propunerea celor de la Modest a fost Riley McDonough, solist vocal intr-o alta trupa - "Before You Exit". 

Revenind la subiectul saptamanii, Zayn Malik ne surprinde imediat ce si-a anuntat retragerea: "am fost la studio, voi scoate o piesa cu Naughty Boy", conform primului interviu ca solist solo, acordat publicatiei THE SUN. Un zvon adeverit, deoarece tot presa l-a dat de gol prin diversele articole pe aceasta tema. Nu fiti suparati pe el, veti vedea mai jos de ce. 

VIITORUL (NU) SUNĂ BINE!?

Depinde. Viitorul suna bine daca-l faci cu cap. Plecarea lui Zayn din trupa va aduce schimbari majore atat in randul One Direction, cat si in randul lui Zayn, ca solist solo. Sa nu-i uitam pe fani. Fandomul se va imprastia, fandomul va suferi cel mai mult. Atat emotional, cat si numeric.

Vom fi martorii unor doua tranzitii: noul One Direction si directionerii, Zayn si directionerii fideli lui. Tind sa merg pe mana noului proiect One Direction, cel putin acest an - fiind la mijloc contracte cu sume importante venite de pe urma turneului care mai are pana se va termina. 

De cealalta parte, Zayn va fi "singur" impotriva noului proiect One Direction. Desi el e vazut inca un simbol, membru al trupei 1D de catre fani, stilul lui Zayn va suferi modificari. Vom vedea un alt Zayn, un alt artist. Poate si un alt gen muzical. Stim bine ca fiecare artist trebuie sa detina propriul "ADN", propriul stil original, iar Zayn e "obligat" sa renunte la stilul pe care multi directioneri il stiau deja. 

Deja curge intrebarea: "De ce sa porneasca o cariera solo, daca motivul renuntarii la trupa 1D este lipsa timpului personal". Raspunsul e  simplu: A VRUT CEVA NOU, USOR DE CONTROLAT. Au fost si presiuni asupra lor, asupra fiecarui membru in parte - lucru intalnit in orice trupa. A contribuit si presa cu diverse subiecte de scandal, practic s-a format un "focar" de scandal in jurul proiectului 1D, iar Zayn a fost probabil cel mai afectat, in contextul in care acesta are o relatie puternica - Perrie, relatie ce a rezistat in timp contra diverselor scandaluri ce s-au invartit in jurul trupei si in jurul sau. 

Viitorul trupei ONE DIRECTION este deja trasat. O alta voce care sa-l inlocuiasca pe Zayn va duce la destramarea trupei, intr-un timp scurt. Nu mai arata la fel de bine un ciob lipit daca paharul a  fost deja spart. Trupa One Direction s-a nascut cu Zayn. Nucleul trupei a fost format din Louis, Harry, Liam, Niall si Zayn. Nu poti modifica nucleul in speranta sa fie mai bine. Ori mergi mai departe cu ce ramane, ori renunti de tot. 

Noul One Direction da testul decisiv. Se vor descurca fara Zayn? Vom vedea. 

ZAYN CA ZAYN. 
CUM RĂMÂNE CU DIRECȚIONERII?

In ultima parte am vrut mult sa atingem subiectul "plecarea lui Zayn si efectele", ori mai bine zis, reactia directionerilor. Cum au primit acestia vestea? Daca in urma cu cateva zile, directionerii stiau ca e vorba de un turneu, acum au aflat ca e vorba de DEFINITIV. 

A picat ca din cer vestea. Deja multi directioneri incercau sa accepte ideea ca Zayn va fi absent motivat de la turneu, pana cand absenta motivata a fost inlocuita cu plecarea definitiva.

Psihologic vorbind, reactia ce a urmat este normala, avand in vedere ca vorbim de un target de varsta destul de mic. Adolescentii sunt sensibili la vesti proaste, iar cand spun vesti proaste care sa implice starea emotionala, ma refer categoric la despartirile de o idee ce a dus la un atasament, ori chiar la atasamentul de o persoana/de un artist -  in cazul nostru, ambele: ideea de cei 5 baieti in trupa 1D si atasamentul fata de artistul/omul Zayn Malik. 

Pot sa spun ca s-a exagerat la partea cu sinuciderile, practic se incerca gasirea unui vinovat, iar peste noapte au aparut cifre aberante de cazuri suicidale rezultate din cauza plecarii lui Zayn. Responsabili de acest fenomen sunt bineinteles...directionerii. FALS! Nu omul/artistul Zayn este vinovat ca cineva renunta la viata. Fiecare dintre noi avem dreptul si libera decizie sa facem ce vrem cu viata noastra. Nu putem sa dam vina pe cineva, am deveni sinucigasi egoisti. Nu suntem martiri sa murim pentru o cauza. 

Trupă de vânzare? Asta este cea mai mare tampenie pe care cineva o poate spune. Nu vinzi oamenii, componenta, vinzi doar brandul, drepturile folosirii numelui ONE DIRECTION. Nu s-a mai auzit pana acum ca cineva sa vanda o trupa. E o aberatie iesita din comun. Si in fotbal, daca vinzi o echipa, nu o vinzi cu fotbalisti, vinzi doar numele si trofeele echipei de fotbal / actiunile firmei ce detine echipa de fotbal. Fotbalistii raman in continuare in echipa de fotbal, ori pleaca, sunt liberi de contract. 


ÎN FIECARE WEEKEND 
AI ANALIZA MONDENĂ 

Editorial MUZZIX
cu Andrei Didas


Un produs Blogger.