X Factor: Reguli de votare SCHIMBATE


Din această toamnă, X Factor vine cu noutăți și reguli de votare schimbate. Pentru prima oară în istoria show-ului de la noi, românii au șansa să voteze alături de cei trei jurați, Delia, Horia Brenciu și Ștefan Bănică, astfel că X Factor are cel mai mare juriu din România.

Mecanismul este simplu: în faza audițiilor, cei care se prezintă în fața celor trei jurați trebuie să primească trei ”DA” pentru a putea trece în etapa următoare a show-ului. În fiecare săptămână, publicul își poate vota favoriții dintre concurenții care au primit trei ”DA”, asfel încât la finalul etapei de audiții cel mai votat de către telespectatori scapă de Bootcamp și ajunge direct în prima gală live. Pe scurt, telespectatorii Antena 1 vor avea rol de jurat: în votul lor stă decizia de a trimite un singur concurent direct în etapa galelor live.
„Este un element surpriză, până la urmă, care complică, într-un fel, galele live, îl obligă pe mentorul care-l va prelua pe concurentul ales de public la o altă strategie, mentorul respectiv având deja un grup de concurenți selectați de el. Și cred că al patrulea jurat - Măria-sa, publicul – se va implica mai mult în show decât până acum”, e de părere Ștefan Bănică.
La rândul lui, Horia Brenciu spune despre noul mecanism de votare din concurs că este „to be or not to be. E albă sau neagră. Mergi mai departe cu 3 ”DA” sau concurentul pleacă acasă din pricina unui singur ”NU”. X Factor era dinamic oricum, dar regula asta va crește miza jurizării și, implicit, a spectacolului. Cel propulsat de public în gale va fi un competitor extrem de incomod pentru ceilalți concurenți. Să fii preferatul publicului, cu trei ediții înainte de finală, nu e deloc un atu de neglijat.”

Și Delia mărturisește că îi place această regulă. „Nu cred că asta va afecta dinamica show-ului, noi, jurații, suntem aceiași. Însă cred că faptul că de data aceasta publicul este implicat și are un cuvânt greu de spus va face ca show-ul să fie și mai interesant. Publicul are și el factorul X, deci cred că e foarte important ca marele câștigător să fie pe placul publicului, asta îl va ajuta în continuare în carieră, chiar și după terminarea show-ului.”

Aflați în plină desfășurare a audițiilor, care se filmează la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din Capitală, jurații au avut deja ocazia să stea față în față cu primii concurenți din sezon. „Aceștia sunt trăsnet și surprinzători, iar atmosfera e pe gustul meu, plină de neprevăzut. În ceea ce-i privește pe colegii mei, Delia e... verde, pardon turcoaz (m-a corectat din prima zi) și zâmbitoare, Ștefan e puțin zgârcit în ”DA”-uri, iar eu, după cum mă știți, sunt la dispoziția tuturor”, glumește Horia Brenciu.
”Suntem într-un spațiu nou, la Teatrul de Operetă, ne adaptăm”, adaugă Ștefan Bănică. ”Sunt mulți concurenți, unii cu potențial real. Dar vom vedea, e prea devreme pentru a trage concluzii. Un lucru e sigur: niciun sezon nu seamănă cu celălalt, întotdeauna este o experiență nouă.” Ce urmărește juratul atunci când privește spre scena X Factor? „Așa cum am spus și anul trecut, e vorba de un “pachet”, unde, pe lângă voce, îmi doresc să văd charismă, atitudine scenică, puterea de captare a atenției spectatorului, posibilitatea de a face show și, mai ales, emoție. Fără emoție nu există nimic”, mai spune Ștefan.
Pentru Delia, foarte importante sunt spontaneitatea și personalitatea celui care vine pe scenă, pe lângă calitățile vocale. „Clar trebuie să fie personaje, să existe mai mult decat voce în tot ceea ce reprezintă: prezență scenică, tehnică vocală, personalitate, aptitudini în dans și coordonare. X Factor naște staruri, nu încă un cântăreț în peisajul industriei muzicale din Romania. Cred că am demonstrat asta prin mulți participanți din sezoanele trecute, care azi au o carieră înfloritoare, precum Nicoleta Nucă, Jo, Nadir, Florin Ristei, UDDI etc.”

Iar Horia Brenciu e de părere că încrederea în mentorul care te ghidează în concurs este extrem de importantă. „Concurentul care ajunge în echipa mea trebuie să aibă încredere în mine. Apoi, e ideal să beneficieze de un chef de muncă nebun, pentru că vom avea multe de pregătit pentru aparițiile pe scena de la X Factor.”

Și pentru că show-ul în sine este și o competiție între jurați în ceea ce privește marele câștigător, glumele între aceștia nu întârzie să apară, fiecare fiind convins că „ucenicul” său va fi declarat câștigător al sezonului. „Dacă te referi la jurați, va câștiga cel care intuiește publicul și cânta mai bine... "My Way", glumește Horia Brenciu, care pregătește pentru această toamnă, pe 26 septembrie, un super concert dedicat lui Frank Sinatra. „Îmi doresc să câștig, dar nu oricum”, spune Ștefan Bănică.
„Pe de altă parte, îmi doresc ca cel care va câștiga X Factor să-și clădească o carieră. În ceea ce mă privește, din experiența de anul trecut, sunt foarte mulțumit de rezultatele concurenților mei, care sunt difuzați la radio și se află chiar în topurile muzicale, cum ar fi Nicoleta Nucă, Alexandra Crișan.” Iar Delia încheie glumind: „Eu voi câștiga! Nu e evident?”
*articol preluat de pe site-ul xfactor.a1.ro
Un produs Blogger.