1DecembrieRO în toată lumea

Bucureşti - 3 milioane de beculeţe!


În România, Sărbătorile de Iarnă încep cu Ziua Naţională. De aceea, în Bucureşti au fost aprinse aseară 3 milioane de beculeţe, care vor lumina Capitala până de Bobotează.

Tucia - Dineu cu pâine şi sare.


În Asia, la Izmir, comunitatea de români s-a adunat la un hotel din metropolă, unde consulul României în zonă, Mioara Ştefan, a oferit un dineu în cinstea Zilei Naţionale.Oaspeţii turci şi omologii acesteia au fost primiţi cu tradiţionala pâine şi sare de româncuţe îmbrăcate în port naţional. S-au degustat bunătăţi româneşti şi s-a ascultat muzică populară.

Iaşi - Au gătit 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi
Bucătăresele de la Cantina Socială din Iaşi au început încă de ieri treaba pentru ca astăzi să fie gata cele 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.

“Fasolea trebuie aleasă cu atenţie ca nu cumva să rămână mizerie. După ce o curăţăm, o punem la umflat”, a spus Maria Sorleacu, una dintre bucătărese.

În total, femeile au avut de selectat bob cu bob 500 de kilograme de fasole şi au prăjit 500 de kilograme de cârnaţi.

“Noi am pregătit porţii pentru toată lumea, celor care ţin post le servim fără cârnaţi, iar alături vor primi şi vin fiert şi ceai”, a declarat Dominica Mihai, directoarea Cantinei Sociale.
Masa se va servi începând cu ora 12.00, în Piaţa Unirii. (Ioana Rotariu)

Covasna şi Harghita - Tricolor pentru românii din secuime
Un grup de braşoveni a pus pe picioare un proiect numit “Români pentru români”, dedicat zilei de 1 Decembrie, aşa că a adunat o mie de steaguri tricolore şi a plecat prin judeţele Harghita şi Covasna.

Grupul celor care dăruiesc steaguri tricolore ca “semn al dragostei, unităţii şi solidarităţii româneşti” este condus de dr. Mihai Tîrnoveanu şi prof. Florin Palas.
“În aceste judeţe trăiesc 100.000 de români. Din păcate, autorităţile locale maghiare adoptă o poziţie exclusivistă, făcând abstracţie de elementul etnic românesc”, spun reprezentanţii grupului.

În contrapartidă, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, cineva a furat tricolorul de lângă statuia soldatului român din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, şi a pus în loc un steag secuiesc. Făptaşul este căutat de poliţie.

Sinaia - Pe pârtie de 1 Decembrie
Turiştii care petrec minivacanţa de 1 Decembrie la Sinaia se pot considera cu adevărat norocoşi. La 2.000 de metri altitudine, zăpada măsoară şi o jumătate de metru, aşa că toată lumea a vrut să ajungă pe culmile munţilor cu schiurile, cu plăcile de snowboard sau cu săniuţele.
Administratorii au început să bată zăpada de pe pârtiile din Valea Dorului de ieri, astfel că dacă vremea se va menţine rece, în câteva zile se va putea schia. (Ştefan Negotei)

Elveţia - 35 de maratoane cu clopul de moroşan
Un român stabilit în Elveţia a alergat până acum la 35 de maratoane pe mai multe continente şi nu oricum, ci purtând mândru un clop de moroşan. Emanuil Rednic s-a născut la Baia Mare, iar în prezent lucrează în Ţara Cantoanelor ca antrenor de fitness şi consultant software.

“Îmi place această competiţie, pentru că de fiecare dată întâlnesc noi oameni, poveşti de viaţă incredibile, îmi fac noi prieteni, îmi revăd vechi amici, cunosc lumea, e noul meu mod de a o explora, în lung şi-n lat”, spune Emanuil.

Irak - Batalionul 812 Infanterie
Ostaşii de acolo spun despre misiunea ANTICA BABILONIA: “Mândria de a reprezenta România oriunde datoria ne cheamă!”

Spania - Petrecere cu mâncare românească
Un grup de români din Barcelona a arătat pe Facebook cum s-a pregătit pentru sărbătoarea de astăzi. Ziua Naţională nu se poate cinsti cum se cuvine decât cu mâncare românească, stropită cu ţuică! În altă parte a Spaniei, comunitatea de români din Alcazar de San Juan dansează şi cântă alături de interpreta de muzică populară Maria Coman, maramureşeanca venită special pentru a-i înveseli pe confraţii ei de 1 Decembrie.

Bulgaria - Vlahii organizează o lansare de carte
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria (AVB), prin preşedintele ei, Plamka Radoslavova, a lansat o invitaţie de suflet la lansarea a trei volume de carte.

Republica Moldova: «Reunite în 2018»
La Chişinău, românii se vor distra abia pe seară, după ce vor participa la Marşul Unirii. La ora 15.00, în scuarul de la Arcul de Triumf, va fi desfăşurată o hartă imensă: “Republica Moldova şi România - reunite în 2018”.Un produs Blogger.