Premiere la cinema: 23-29 ianuarie 2015


Zece este numărul de nominalizări la Oscar primite de premierele acestei săptămâni, a cărei ofertă este făcută şi mai interesantă de prezenţa în programul cinematografelor a unui film ignorat la Oscaruri, dar premiat la Cannes.

Big Hero 6/Cei 6 super eroi
Este foarte greu de prevăzut ce film se va regăsi pe prima treaptă în topul încasărilor săptămânii, dar Big Hero 6 pare premiera cu cel mai mare potenţial, datorită atracţiei pentru membrii întregii familii. Noua animaţie Disney ne poartă în San Fransokyo (hibrid fictiv între San Francisco şi Tokyo), unde facem cunoştinţă cu Hiro, un adolescent de 14 ani neîntrecut în fabricarea roboţilor. Creator al unor roboţi minusculi, care se sincronizează în realizarea unui număr infinit de aplicaţii, Hiro se va trezi curând pe fugă, căci un misterios antagonist îi fură invenţia şi începe să terorizeze oraşul. Pentru a readuce lucrurile la normal, adolescentul face echipă cu Baymax, un robot gonflabil creat de fratele său mai mare Tadashi, dar şi cu colegii de facultate ai acestuia, aruncându-se într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte... Filmul este nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat.


American Sniper/Lunetistul American
Şase nominalizări la Oscar şi onoarea de a fi premiera lansată în ianuarie cu cele mai mari încasări din istorie, American Sniper îl prezintă pe Bradley Cooper într-un rol extrem de ofertant: cel al lui Chris Kyle, cel mai eficient lunetist american. Doar că eficienţa pe câmpul de luptă a venit la pachet cu o viaţă de familie zbuciumată, dar şi cu greutatea spirituală adusă de cele 255 de victime ale lunetistului. Va câştiga oare Cooper un nou Oscar pentru rolul său? În acest moment principalul favorit la premiu este Michael Keaton, pentru spectaculoasa lui revenire din Birdman. 



Mortdecai
Niciodată nu trebuie să desconsideri puterea popularităţii lui Johnny Depp în România. După ce căpitanul Jack Sparrow l-a transformat într-unul din cei mai iubiţi actori la noi în ţară, o comedie cu Depp în rolul principal s-ar putea bucura de mare apreciere în cinematografele noastre. În Mortdecai actorul interpretează personajul titular, un nobil britanic ameninţat de probleme financiare. Furtul unui tablou extraordinar de valoros şi apelul (sau mai degrabă şantajul) unui inspector de poliţie (Ewan McGregor) îl vor arunca pe Mortdecai într-o sprinţară aventură trans-continentală, alături de eficientul său majordom Jockie (Paul Bettany). Criticii americani s-au grăbit să desfiinţeze noua trăsnaie a lui Depp, dar filmul e vioi şi agreabil, deşi poantele devin supărător de repetitive în a doua jumătate a sa.



Unbroken/De neînvins
Angelina Jolie a reuşit să supere publicul sârb cu primul ei film, In the Land of Blood and Honey, dar iată că al doilea film, Unbroken, a reuşit să obţină trei nominalizări la Oscar. Cu tânărul actor britanic Jack O'Connell în rolul principal, filmul biografic explorează unul dintre cele mai uimitoare destine ale secolului trecut: Louis Zamperini, maratonist pe vreme de pace şi soldat în Al Doilea Război Mondial. Prins de japonezi, Zamperini a fost închis într-un lagăr de concentrare, unde a suferit un tratament inuman. Povestea sa a devenit ulterior sinonimă cu perseverenţa şi dârzenia fără margini. Institutul American de Film a inclus Unbroken pe lista celor mai bune zece filme americane lansate în 2014.


Mommy/Mami
Xavier Dolan este canadian, are doar 25 de ani şi nu mai puţin de cinci lungmetraje la activ. Mommy i-a adus Premiul juriului la Cannes (împărţit cu Jean-Luc Godard, între cei doi regizori fiind o diferenţă de vârstă de aproape şase decenii). Mami se concentrează pe eforturile lui Diane (Anne Dorval), o femei văduvă, de a-şi creşte fiul (Antoine Olivier Pilon) afectat de tulburarea psihiatrică ADHD. În viaţa celor doi totul pare a se schimba atunci când o vecină, Kyla (Suzanne Clément), acceptă să ajute cu lecţiile imprevizibilului şi adesea violentului adolescent.


Un produs Blogger.