Nastassja Kinski și Marin Moraru, invitati la TIFF


Ultimul weekend la Festivalul Internațional de Film Transilvania înseamnă premiere în prezența echipelor, în Zilele Filmului Românesc, întâlniri cu actori la TIFF Lounge, masterclass-uri cu profesioniști din industria filmului, concerte, proiecții și dezbateri marca EcoTIFF. Doi dintre invitații speciali ai festivalului, actrița Nastassja Kinski și actorul Marin Moraru, vor fi prezenți la gala de închidere de sâmbătă, 6 iunie, ora 20.30, la Teatrul Național din Cluj. Nastassja Kinski va primi Premiul Special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale, iar lui Marin Moraru îi va fi acordat Premiul de Excelență TIFF 2015. 

INVITAȚI SPECIALI. Înaintea galei, cei doi vor participa la proiecțiile speciale dedicate lor și se vor întâlni cu publicul din Cluj. Vineri, Marin Moraru va prezenta Operațiunea Monstrul (1976), de Manole Marcus, de la 14.15, la Cinema Arta, și va fi invitatul lui Mihnea Măruță la TIFF Lounge, de la 17.00. Sâmbătă, Kinski va introduce Paris, Texas (1984), în regia lui Wim Wenders, de la 16.15, la Casa de Cultură a Studenților, după care va vorbi despre cariera ei la TIFF Lounge, de la 17.00. Un alt invitat de marcă al TIFF, Mircea Daneliuc, căruia festivalul îi dedică o retrospectivă, vine pentru o rară întâlnire cu publicul vineri, de la 12.00, la Napoca 15, moderată de Tudor Giurgiu. Cineastul american Timothy Wheeler, nominalizat la Premiile Emmy, va susține un alt masterclass de la ora 17.00.

Tot vineri, înainte de proiecția filmului Un etaj mai jos, de Radu Muntean, de la ora 19.30, la Cinema Florin Piersic, va avea loc prezentarea celor zece actori selectați anul acesta în programul 10 pentru FILM. În cadrul Zilelor Filmului Românesc, între 4 și 6 iunie, cei zece au luat parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și au fost introduși celor direct interesați să descopere talente noi în cinema - regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi. 

ECOTIFF. Două documentare pe teme ecologice vor fi proiectate vineri, pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului. Virunga, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar anul acesta, vorbește despre multitudinea de forțe care încearcă să acapareze minunățiile din Congo. Filmul poate fi văzut de la ora 18.00, la Club Boema, și va fi urmat de o dezbatere marca BankWatch România, sub egida Anului European pentru Dezvoltare. Vor fi prezenți Enrico Pironio, expert biodiversitate, Comisia Europeană; Ştefan Roman, expert Asistenţă pentru Dezvoltare; și, prin video-conferință, Emmanuel de Merode, personaj principal al filmului şi administrator al parcului naţional Virunga.

De la 21.45, la Depozitul de Filme va avea loc o proiecție specială dedicată comunității de bicicliști din Cluj - Biciclete contra mașini / Bikes Vs. Cars, în care activiştii luptă pentru oraşe mai bune și mai curate. Motocicliștii sunt și ei invitați în aceeași locație și la aceeași oră, sâmbătă, pentru documentarul Duminica asta voi câștiga / On Any Sunday: The Next Chapter.

EDUCAȚIE: O ultimă lecție din programul EducaTIFF, care a adus peste 1000 de elevi la proiecții și ateliere, va avea loc vineri, de la 13.00, la Muzeul de Artă, cu filmul O noapte în Oslo, în prezența regizorului Eirik Svensson, urmat de o lecție de cinema susținută de Elisabeth Almo. Sâmbătă, de la 12.00, la Cinema Arta, va avea loc prezentarea filmelor produse în cadrul celei de-a 13-a ediții a atelierului Let’s Go Digital. 17 participanți (dintre care doi participanți seniori) au luat contact cu lumea filmului timp de zece zile, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film, sub îndrumarea lui Sorin Botoșeneanu, Neil Coltofeanu, Andrei Rus, Tudor Jurgiu și a Danei Bunescu.

PIAȚA UNIRII. Ultimele trei filme din Piața Unirii Open Air sunt: vineri, Vestul liniștit / Slow West, un western cu acțiunea plasată în secolul al 19-lea, câștigător la Sundance, cu Michael Fassbender; sâmbătă, Xenia, o odisee grecească modernă, de Panos H. Koutras, din compeția Un Certain Regard de la Cannes; ambele filme încep de la 21.45. Duminică, închiderea oficială a festivalului începe de la 20.45, cu cel mai recent lungmetraj al unui regizor cu trei nominalizări la Oscar, Stephen Daldry: Gunoi / Trash, cu Rooney Mara și Martin Sheen, alături de o gașcă de adolescenți.

Cei care au ratat filmele din competiție mai au o șansă duminică, atunci când pot viziona și titlurile câștigătoare anunțate cu o seară înainte. Premianții vor fi deciși de un juriu format din Dennis Lim (selecționer Film Society of Lincoln Center), Violeta Bava (selecționer, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actriță), Juliette Lepoutre (producător).

CONCERTE. Ultimele concerte din programul TIFF 2015 sunt party-ul Discotecă - cu recitaluri oferite de două staruri locale ale muzicii pop din anii 80, Stela Enache și Silvia Dumitrescu, vineri, de la 22.00, la Hotel Continental. Tot atunci, pentru cei mai puțin nostalgici, Casa TIFF găzduiește concertul proiectului dark-synth-pop bucureștean Temple Invisible. O ultimă seară de muzică la Casa TIFF are loc sâmbătă, de la 21.30, cu rockerii veterani Firma și mai tinerii Face Today.
Un produs Blogger.