Filmele lunii septembrie 2015


Nu se simte în termometre, dar a început toamna, ceea ce înseamnă, cel puţin din punctul de vedere al premierelor din cinema, patru lucruri: dispariţia mega-blockbusterelor, un număr mai mare de filme, primele contacte cu posibilii nominalizaţi la Oscar şi începutul ofensivei filmelor româneşti. Septembrie nu aduce filme foarte mari şi nici producţii care să provoace busculadă la casele de bilete, dar compensează cu o ofertă foarte variată. Practic este imposibil să nu găseşti motiv pentru o vizită la cinema: iată mai jos ce poţi vedea în următoarele patru weekend-uri.

4 septembrie
The Transporter Refueled/Transporter: Moştenirea
Filmul se lansează şi în formatul IMAX şi pare a oferi ce ştie Luc Besson să facă mai bine: spectacol. A patra parte a seriei care l-a făcut celebru pe Jason Statham porneşte de la zero în ceea ce priveşte distribuţia, Ed Skrein interpretându-l pe Frank Martin, curierul gata să transporte orice şi oricui, pentru suma potrivită. Când "pachetul" se dovedeşte a avea forma a trei superbe femei cu peruci blonde, Frank ştie că nu va avea parte de o misiune obişnuită, iar Besson nu pare să se fi zgârcit cu efectele speciale, cascadoriile şi luptele corp la corp.


Weekend-ul ni-i mai arată pe Zac Efron în drama despre muzică We Are Your Friends/Vibrează cu mine, despre un DJ care trebuie să aleagă între prietenie, carieră şi dragoste, şi pe Nikolaj Lie Kaas şi Fares Fares în roluri de poliţişti în thrillerul scandinav The Absent One/Vânătorii de oameni. Mai poate fi văzut documentarul The Pearl Button/Secretul nasturelui de sidef, în regia lui Patricio Guzmán, câştigătorul Ursului de Argint pentru Cel mai bun scenariu la Berlinala de anul acesta.


11 septembrie
Ricki and the Flash
La mai bine de două decenii după multi-premiatul Philadelphia, regizorul Jonathan Demme revine în atenţie cu Ricki and the Flash, o dramedie ce i-ar putea aduce lui Meryl Streep o nouă nominalizare la Oscar. Actriţa o interpretează pe Ricki, rockeriţă trecută de prima tinereţe care nu a cunoscut niciodată celebritatea, dar nici nu a ezitat să-şi sacrifice viaţa de familie pentru adrenalina scenei. Un eveniment nefericit petrecut în sânul familiei o face pe Ricki să se întoarcă acasă şi să încerce să-şi recâştige rudele apropiate.

Pe 11 septembrie ne mai perpelim alături de Dylan O'Brien şi Kaya Scodelario în SF-ul Maze Runner: The Scorch Trials/Labirintul: Încercările focului, sequelul lui The Maze Runner, şi ne perpelim din nou în apropierea dragostei în comedia romantică Toscaanse bruiloft/Nuntă în Toscana, mega-hit olandez al anului trecut. Copiii se vor putea bucura de animaţia Mune, le gardien de la lune/Mune: Gardianul lunii, povestea lui Mune, mic spiriduş albastru care pierde Luna, punând întreaga lume în pericol.




18 septembrie
Everest
Cu şase premiere, al treilea weekend al lui septembrie este unul dintre cele mai bogate ale anului. Distribuţia recomandă Everest drept cea mai atractivă premieră din 18 septembrie: Keira Knightley, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Robin Wright, Sam Worthington, Emily Watson şi Jason Clarke joacă roluri importante în povestea unui grup de temerari ce înfruntă "cel mai periculos loc de pe Pământ", masivul Everestul. Întrebarea pe care o ridică filmul este: ce rost are să ajungi în vârful celui mai înalt munte, "la înălţimea la care zboară Boeing-urile", dacă nu supravieţuieşti pentru a te bucura de această victorie împotriva naturii nemiloase?

Tot pe 18 septembrie mai vedem comedia despre sex (sau lipsa lui) Sleeping with Other People/Sexul, bată-l vina!, thrillerul lansat la Cannes Sicario: Asasinul, despre o operaţiune americano-mexicană de prindere a unui traficant de droguri, lăudatul documentar Amy, despre ascensiunea şi decăderea extraordinarei Amy Winehouse, horror-ul Visions/Viziuni, dar şi filmul românesc Un etaj mai jos, un rar thriller psihologic în cinema-ul nostru.

Ca să te pregăteşti pentru Sicario, citeşte aici despre Narcos, apreciatul serial Netflix despre cum a cucerit Pablo Escobar piaţa americană a traficului de droguri.

24 septembrie
The Intern/Internul
Anne Hathaway şi Robert De Niro îşi încearcă din nou puterile cu roluri comice în The Intern/Internul, o comedie despre Ben, un bărbat de 70 de ani care se angajează stagiar la un site de modă condus de eficienta Jules Ostin (Hathaway). Un film care arată diferenţa dintre experienţă şi viziune şi care reaminteşte vechea vorbă "cine nu are bătrâni, să-şi cumpere".


Mai vedem American Ultra: Agent descoperit, o comedie de acţiune cu Jesse Eisenberg în rolul unui tânăr care descoperă că este un agent secret cu extraordinare abilităţi în luptă, dar şi Autoportretul unei fete cuminţi, interesantul debut în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu. În program este şi "thrillerul sentimental" al lui Benoît Jacquot, 3 coeurs/Trei inimi, cu trei dintre cele mai celebre actriţe ale Franţei, Chiara Mastroianni, Charlotte Gainsbourg şi Catherine Deneuve.
Un produs Blogger.