Premierele săptămânii 11-17 decembrie 2015


Înainte de gigantica răbufnire a aşteptatului Star Wars: Trezirea Forţei din 18 decembrie, şase filme se lansează pe marile ecrane. Pare a fi o săptămână a comediei, pentru că trei dintre premiere aparţin acestui gen. 

Steve Jobs
Noi spunem că este primul film biografic care îi face cinste legendarului antreprenor. Deşi abordarea regizorului Danny Boyle şi a scenaristului Aaron Sorkin a fost aprobată de Jobs şi de moştenitorii săi, nu te aştepta la un omagiu edulcorat: filmul surprinde extrem de bine intransigenţa fondatorului Apple şi obsesia pentru calitate, două trăsături care l-au transformat într-unul din cei mai influenţi americani ai ultimelor decenii, dar l-au făcut şi o creatură aproape insuportabilă. Filmul ne arată un Jobs interpretat magistral de Michael Fassbender, la trei puncte de cotitură din cariera sa, înainte de prezentarea a trei dintre produsele sale revoluţionare. Categoric unul dintre cele mai bune biopic-uri din cinema-ul recent.


Înainte de Crăciun/The Night Before
Cu siguranţă cea mai gustată comedie a săptămânii, Înainte de Crăciun îl are ca punct de pornire pe Seth Rogen. Acesta rămâne fidel propriului stil, prin urmare mergi la sigur, dacă îi eşti fan. Povestea a trei prieteni din copilărie care îşi îneacă în alcool şi droguri noaptea de Ajun, The Night Before începe dezamăgitor, dar îşi revine treptat oferind câteva situaţii trăsnite care te vor face să râzi în hohote. Ethan (Joseph Gordon-Levitt), Isaac (Seth Rogen) şi Chris (Anthony Mackie) au un motiv în plus ca Ajunul din 2015 să fie unul de pomină: este ultimul lor Crăciun petrecut pe străzi, pentru că viaţa de familie sau cariera îi vor împiedica de acum înainte să mai facă excese. Din cauza dezmăţului, filmul a primit rating-ul "Nerecomandat sub 15 ani".


Înapoi acasă/Louder Than Bombs
După Reprise şi multipremiatul Oslo, 31 august, regizorul norvegian Joachim Trier revine în atenţie cu debutul său în limba engleză, Louder than Bombs, selectat anul acesta în competiţia festivalului de la Cannes. Drama de familie îi are în centrul atenţiei pe soţul văduv (Gabriel Byrne) şi fiii (Jesse Eisenberg, Devin Druid) unei celebre fotografe (Isabelle Huppert), la trei ani după moartea ei neaşteptată. Pregătirea unei expoziţii în memoria ei îi readuce sub acelaşi acoperiş pe cei trei, Trier explorând modul extrem de personal în care ei înfruntă pierderea. Filmul a câştigat marele premiu al festivalului de la Stockholm.


Savva. Heart of the Warrior
O animaţie ce i-ar putea învăţa pe cei mai mici spectatori ce înseamnă dârzenia. Povestea ni-l arată pe Savva, un puşti de nouă ani care trăieşte într-o pădure fermecată. Aceasta nu a cunoscut niciodată pericolul, prin urmare micul sat al lui Savva are parte de o cruntă surpriză atunci când creaturi malefice îl atacă. Savva reuşeşte să scape şi este nevoit să-şi înfrunte frica în imensa pădure pentru a reuşi să-i salveze pe cei dragi. Pe micul erou îl vor aştepta aventuri extraordinare şi noi şanse de a-şi face prieteni.


Lolo
Julie Delpy şi-a lansat comedia în selecţia celui mai recent festival de la Veneţia. Lolo oferă o combinaţie neaşteptată: rasata Delpy şi ultra-popularul Dany Boon, omul din spatele unor superhituri franceze precum Bienvenue chez la Ch'tis şi Rien à déclarer. Actriţa şi regizoarea o interpretează pe Violette, o cvadragenară pariziană resemnată sentimental care are parte de o surpriză când îl întâlneşte pe Jean-René, un bărbat divorţat din provincie. Când Jean-René se mută la Paris, cuplul are de înfruntat nu doar diferenţa de mentalităţi, ci şi sabotajul fiului adolescent al lui Violette, blazatul, dar inventivul Lolo.Preţul gloriei/La rançon de la gloire
Benoît Poelvoorde, cel mai ocupat actor belgian al momentului, este nelipsit sezonul acesta de pe marile ecrane. L-am văzut interpretându-l pe Dumnezeu în Le tout nouveau testament, iar de săptămâna viitoare îl vom vedea în 3 coeurs/Trei inimi, "thrillerul sentimental" al lui Benoît Jacquot. În Preţul gloriei, actorul este Eddy, un escroc de-abia ieşit din închisoare. Găzduit de amicul său Osman, Eddy află planurile de viitor ale fetiţei acestuia, doar că îndeplinirea lor este costisitoare. Eddy oferă propriul plan: dezgroparea coşciugului lui Charlie Chaplin, decedat recent, şi contactarea familiei pentru o consistentă răscumpărare. Evident, planurile de acasă nu se potrivesc întotdeauna cu cele de la... cimitir.


scris de Ştefan Dobroiu (Cinemagia)
Un produs Blogger.