2016, anul comediilor

Este unul dintre cele mai populare genuri şi unul dintre cele mai eficiente (dacă se ia în calcul raportul dintre bugete şi încasări), prin urmare nu-i deloc de mirare că şi în 2016 ne aşteaptă o adevărată avalanşă de comedii pe marile ecrane. Anul a început cu trei comedii doar în luna ianuarie: după Tata în război cu... tata, weekend-ul trecut s-a lansat Ride Along 2, care a reuşit să se claseze pe locul întâi în box office. Sfârşitul lunii va veni cu parodia Fifty Shades of Black, parodia lui Marlon Wayans la celebrul, dar şi mult-hulitul Fifty Shades of Grey.

Februarie debutează cu Dirty Grandpa/Bunicul dezlănţuit, o comedie cu un duo insolit: Robert De Niro este bunicul din titlu, iar Zac Efron nepotul responsabil şi cu planuri mari pentru carieră. O excursie a celor două personaje ne va arăta cât de explozive pot deveni aventurile lor.

Nu va trebui să aşteptăm decât o săptămână pentru a vedea Zoolander 2, un sequel aşteptat cu ardoare în Statele Unite, dar suspect de indiferent publicului din România. Am scris în mai multe rânduri despre comedia în care Ben Stiller îşi reia cel mai bizar personaj al carierei, iar cititorii noştri s-au minunat în comentarii de atenţia dată filmului. Noi sperăm ca Zoolander 2 să fie o surpriză plăcută cu începere din 12 februarie, când are loc premiera. Acelaşi weekend ne aşteaptă cu How to Be Single/Cum să fii singur şi fericit, o comedie romantică, dar şi Deadpool, care promite să infuzeze genul supereroic cu o mulţime de gaguri fizice şi glume ireverenţioase.

Ave, Cezar!/Hail, Caesar! se lansează pe 19 februarie, ironizând epoca de aur a cinema-ului american, cu un George Clooney în rol de star de blockbuster din anii '50 şi Josh Brolin în cel al lui Eddie Mannix, angajat al studiourilor gata să se asigure, prin absolut orice mijloace, că actorii din filme nu intră în gura presei, protagonişti ai unor scandaluri.

Martie începe cu The Brothers Grimsby, o comedie de acţiune despre un agent secret (Mark Strong) care află că are un frate cu un simţ al umorului extrem de special (Sacha Baron Cohen). În aprilie vom vedea atât Beverly Hills Cop 4, cu Eddie Murphy revenind în rolul ce l-a transformat într-unul din starurile anilor '80, dar şi sequelul My Big Fat Greek Wedding 2. Românii marşează tot din 1 aprilie cu Minte-mă frumos în Centrul Vechi, iar comedia europeană recuperează cu Chic!, din 8 aprilie. Ar putea fi interesantă şi comedia Eddie the Eagle, un film inspirat din realitate despre primul ski jumper din istoria Marii Britanii şi parcursul său inedit în carieră.

Melissa McCarthy revine în atenţie cu The Boss/Şefa, povestea celei mai bogate femei din SUA, ajunsă la închisoare pentru practici finciare ilegale. După ce este eliberată, are o idee cel puţin interesantă pentru a-şi restarta cariera. Iubitorii de pisici îl vor adora pe Keanu, pisoiul din comedia omonimă cu premiera în 22 aprilie, despre un bărbate gata să înfrunte gangsterii din cartier după ce adoratul său Keanu este furat. Pisicile revin în atenţie la sfârşitul lunii, când apare Nouă vieţi, o comedie despre un bărbat prizonier în corpul unei pisici. Kevin Spacey şi Jennifer Garner interpretează roluri principale, iar regizor este nimeni altul decât Barry Sonnenfeld (Men In Black).

Vârsta a treia (sau a patra) revine în atenţie în mai, când se lansează Going in Style, despre trei pensionari care plănuiesc să jefuiască o bancă. Din 13 mai vedem şi Mother's Day, o comedie cu Jennifer Aniston, Julia Roberts şi Kate Hudson as Jesse. Tot atunci vom vedea #Selfie69, sequel-ul celui mai gustat film românesc din 2014, #Selfie.

Trailerul lui Neighbors 2: Sorority Rising arată mai mult decât promiţător şi ne dă încredere că acest sequel despre doi tineri părinţi (Seth Rogen, Rose Byrne) gata de orice pentru a scăpa de un grup de studente ce se mută în casa de alături se va ridica la înălţimea aşteptărilor. Zac Efron şi Dave Franco îşi reiau rolurile din Bad Neighbors.

Vara comediile sunt mai rare, dar din 1 iulie vom vedea Central Intelligence, în care Dwayne Johnson face echipă cu Kevin Hart. Sinopsisul avertizează asupra pericolelor reprezentate de Facebook: "După ce se reîntâlneşte cu un prieten vechi prin intermediul Facebook, un contabil manierat este atras în lumea spionajului internaţional...". Tot în iulie vom vedea Mike and Dave Need Wedding Dates, o comedie cu Zac Efron şi Anna Kendrick despre doi fraţi care dau anunţuri în ziar pentru a-şi găsi un partener pentru o nuntă.

Versiunea feminină a lui Ghostbusters, lansată pe 29 iulie, dă semne că va avea savuroase momente comice. În septembrie vom vedea Bridget Jones's Baby, un film care, credem noi, nu are nevoie de prezentare. Sfârşitul anului ne cam lasă în ceaţă în materie de comedie, dar suntem siguri că distribuitorii din România vor găsi titluri care să ne amuze şi în ultimele luni ale anului.

Râsetele se vor face auzite la cinema şi cu ocazia altor premiere, care îmbină comedia cu alte genuri. Ne referim de exemplu la Pride and Prejudice and Zombies, o actualizare în cheie comică-horror a celebrului roman al lui Jane Austen. Kung Fu Panda 3 are toate şansele să amuze, ca şi alte două animaţii, Sausage Party şi Storks. Anul acesta vom vedea, în sfârşit, şi Bad Santa 2.

scris de: Ştefan Dobroiu (Cinemagia) 
Un produs Blogger.