Oscar 2016: luptă grea printre favoriţi


Joi vom afla în sfârşit nominalizările la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar, iar acestea ar putea veni cu surprize majore, pentru că clasamentul favoriţilor s-a schimbat consistent faţă de acum patru luni, când harta ediţiei părea bătută în cuie. Într-o campanie ce a fost descrisă de mai multe publicaţii drept "feroce", marile studiouri au luptat pentru atenţia membrilor votanţi ai Academiei organizând nenumărate proiecţii, întâlniri cu starurile şi regizorii filmelor, prânzuri, brunch-uri, dineuri şi serate. Iată mai jos, via The Hollywood Reporter, cine pare să fie alunecat din atenţie în ultimele luni şi ce titluri noi s-ar putea regăsi joi printre nominalizaţii la cele 24 de categorii Oscar.

Printre titlurile care par să fi ieşit din atenţie (ceea ce nu exclude o nominalizare sau chiar mai multe) The Hollywood Reporter menţionează Podul spionilor/Bridge of Spies, Black Mass: Afaceri murdare, Steve Jobs şi Daneza/The Danish Girl. Dintre cele patru titluri, două au cele mai mari şanse la o nominalizare la Cel mai bun film: Podul spionilor, cu povestea sa despre principiul de justiţie american şi spiritul neclintit în faţa vremurilor schimbătoare, şi Daneza, un film etichetat încă de la anunţarea producţiei ca "momeală pentru Oscaruri".

Având în vedere numărul flexibil de nominalizaţi la categoria Cel mai bun film, aceste două titluri se pot regăsi pe lista celor maxim zece nominalizaţi la cea mai râvnită categorie. De fapt, se vor regăsi cu siguranţă. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Black Mass şi Steve Jobs, şi ele filme biografice respectate şi lăudate de critică, dar cărora ar putea să le fie destinate numai nominalizări la categoria Cel mai bun actor, Cel mai bun scenariu sau categoriile tehnice.

Producătorii filmelor considerate fără şanse au folosit din plin perioada Sărbătorilor, "perioada sacră", pentru a-şi promova producţiile în cursa pentru Oscar. Paramount a promovat The Big Short, film cu interesanta etichetă "comedie financiară", care se va lansa pe marile noastre ecrane pe 29 ianuarie. O poveste despre cei care au prevăzut criza economică din 2007 şi 2008, avertismentele lor fiind ignorate cu încăpăţânare de comunicatea financiară, îi are în distribuţie pe Christian Bale într-un nou rol atipic, Brad Pitt şi Steve Carell.

Iată detalii despre toate premierele lunii ianuarie, dar şi despre zece seriale interesante care se lansează luna aceasta.

Un alt film care a beneficiat de atenţie este Creed, întâmpinat foarte bine de critică şi lăudat pentru modul cum actualizează în 2015 o franciză veche de aproape patru decenii. Să calce premiera din 1 ianuarie (în România) pe urmele lui Rocky, laureat cu Oscarul pentru Cel mai bun film în 1977? Poate că nu, dar o nominalizare la aceeaşi categorie este cât se poate posibilă.

Şi Mad Max: Fury Road, recent anunţat ca filmul cu cele mai bune cronici din 2015 (iată filmele cu cele mai bune cronici de anul trecut, în funcţie de gen) a avut parte de o creştere a promovării din partea studiourilor Warner. Un alt blockbuster care ar putea impresiona pe 14 ianuarie este Star Wars: Trezirea Forţei, o fenomenală poveste de succes ce ar putea face mici fărâme detractorii filmului considerat doar un omagiu trilogiei originale sau, conform The Economist, o reclamă de 136 de minute la jucării şi alte tipuri de mărfuri Disney.

"Totul s-a schimbat atât de mult, e o nebunie", a declarat pentru The Hollywood Reporter o sursă implicată în lupta campaniilor de promovare pentru Oscaruri. "Cine ar fi prevăzut? Situaţia ne obligă să cheltuim tot ce avem pe radio, evenimente, TV", a mai spus sursa THR. Rezultatele greu de prevăzut se vor vedea pe 14 ianuarie.

scris de Ştefan Dobroiu (Cinemagia)
Un produs Blogger.