Premierele lunii ianuarie 2016
Încet-încet, filmele cu şanse la Oscar încep să-şi facă loc în programul cinematografelor, astfel încât să fim pregătiţi pentru ceremonia din 28 februarie.
Cei mai privilegiaţi par a fi copiii, care au parte de o serie aproape săptămânală de animaţii. Iată mai jos recomandările noastre cu privire la premierele din cele cinci weekend-uri ale lunii.
1 ianuarie
Cele mai multe dintre filmele lansate vineri pe ecrane au fost proiectate în avanpremieră încă de săptămâna trecută. Bătălia pare a se da între Creed, o nouă predare de ştafetă a francizei Rocky, şi comedia Sisters/Surori bune şi nebune, cele două filme având toate şansele să împartă publicul: spectatorii să-l admire pe tot mai cunoscutul Michael B. Jordan în rolul lui Adonis Creed, nepotul rivalului din ring al lui Rock Balboa, în timp ce spectatoarele să prefere dezmăţul din Sisters, povestea a două surori care găsesc metode diferite de a se despărţi de trecut şi a îmbrăţişa viitorul atunci când părinţii decid să vândă casa copilăriei.
Weekend-ul mai oferă Point Break/La limita extremă, remake actualizat din punct de vedere tehnologic al filmului cu Patrick Swayze şi Keanu Reeves lansat acum mai bine de două decenii. Copiii pot vedea animaţia Snow Queen 2/Crăiasa Zăpezii 2, iar amatorii de cinema de artă au ocazia să se bucure de Mustang, unul dintre cele mai lăudate filme ale anului trecut şi anunţat recent pe lista scurtă de producţii cu o şansă la o nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.
8 ianuarie
Daddy's Home/Tata în război cu... tata
Nu ne-am mira ca Will Ferrell şi Mark Wahlberg să le ia faţa premierelor mult mai lăudate de critică din al doilea weekend al lunii. Povestea competiţiei dintre plicticosul şi ticăitul Brad (Ferrell) şi carismaticul Dusty (Wahlberg), primul tată vitreg a doi copii şi cel de-al doilea tatăl natural, ar putea repeta succesul de casă al primei colaborări a celor doi actori, comedia action The Other Guys. Criticii nu au fost foarte încântaţi de aventurile duo-ului comic, dar publicul ar putea aprecia combinaţia explozivă a celor două personalităţi foarte diferite ale lui Brad şi Dusty.
Vinerea viitoare mai vine cu The Danish Girl/Daneza, un film care apasă toate butoanele pentru a deveni un concurent de nădejde la următoarea ediţie a premiilor Oscar, spunând extraordinara poveste a uneia dintre primele operaţii de schimbare de sex din istorie. Atrage atenţia şi Jennifer Lawrence în filmul biografic Joy, despre cea care a inventat mopul, punând bazele unei adevărate dinastii financiare. Copiii pot vedea Ooops! Noah is Gone.../Ups! Am pierdut arca, o animaţie despre două animăluţe care pierd legendara arcă a lui Noe trebuind să facă singure faţă potopului. Melanj de film de dragoste, comedie şi film de război, Queen and Country/Pentru regină şi ţară ajunge pe ecrane după o premieră mondială la Cannes.
15 ianuarie
The Hateful Eight/Cei 8 odioşi
În ciuda unei durate care nouă ni se pare din start exagerată (182 de minute), noul film al lui Quentin Tarantino şi-ar putea adjudeca cel mai înalt loc în topul încasărilor la mijlocul lui ianuarie. Tarantino combină două dintre celebrele sale ingrediente, violenţa şi dialogurile, într-o îngheţată poveste ce are loc la câţiva ani după Războiul Civil american, când întâlnirea într-un popas a opt străini va păta zăpada imaculată cu şuvoaie de sânge. Câţiva dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Tarantino apar în film: Samuel L. Jackson, Michael Madsen şi Tim Roth.
Comedia action Ride Along 2/Un poliţist şi trei sferturi! îi va atrage la cinema pe amatorii de distracţie, iar copiii pot vedea animaţia Norm of the North/Norm de la Polul Nord, despre ursul polar Norm şi prietenii săi nevoiţi să plece de la Pol după ce gheaţa începe să se topească. Thrillerul spaniol La isla mínima/Mlaştina, etichetat drept un True Detective european, se lansează şi el în cinema pe 15 ianuarie.
22 ianuarie
The Revenant: Legenda lui Hugh Glass
Va primi sau nu Leonardo DiCaprio un Oscar pentru interpretarea sa din noul film al lui Alejandro González Iñárritu, aceasta este poate marea întrebare a următoarei gale Oscar. Destinul crud îl face pe Hugh Glass, un membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi în prima jumătate ca secolului 19, când zona era controlată de pieile roşii. O "întâlnire" cu un urs grizzly şi laşitatea tovarăşilor săi îl vor transforma pe Glass dintr-un om în pragul morţii într-unul obsedat de răzbunare. Tom Hardy joacă şi el un rol important în acest film ce pare a avea din start un Oscar în buzunar, cel pentru imaginea lui Emmanuel Lubezki.
Cu o distribuţie de excepţie (Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt şi Melissa Leo), The Big Short/Brokerii apocalipsei i-ar putea strica întrucâtva apele lui The Revenant cu un subiect familiar tuturor: criza financiară din 2007-2010. În centrul atenţiei este economistul Michael Burry (Bale), care a prevăzut încă din 2005 faptul că economia americană se va prăbuşi din cauza deciziilor dubioase ale marilor jucători de pe piaţa financiară. Weekend-ul ne-o mai arată pe Chloë Grace Moretz în rolul unei supravieţuitoare a unei invazii extraterestre în The 5th Wave/Al 5lea val, dar şi pe Harvey Keitel şi Michael Caine poftind la Mădălina Ghenea în Youth/Tinereţe.
29 ianuarie
Alvin and the Chipmunks: The Road Chip
Nu ne-am mira dacă noua aventură a veveriţelor se va urca pe primul loc în topul încasărilor din ultimul weekend al lunii, deşi dezastrele provocate de Alvin şi prietenii săi au concurenţă serioasă: filmul cu dezastre (reale, de această dată) The Finest Hours/Furtună Extremă, despre o extraordinară operaţiune de salvare a echipejelor unor petroliere americane afectate de o puternică furtună în 1952. Din distribuţie fac parte Chris Pine, Casey Affleck, Eric Bana şi Ben Foster. Weekend-ul ne mai oferă parodia Fifty Shades of Black/Fifty Shades of Black, replica extrem de ireverenţioasă dată de Marlon Wayans megahitului financiar Fifty Shades of Grey.
scris de Ştefan Dobroiu
scris de Ştefan Dobroiu