Selecția Națională Eurovision, la Baia Mare


Selecţia naţională a Eurovision va avea loc, pe 4 şi 6 martie, la Sala Polivalentă din Baia Mare, fiind transmisă în direct de Televiziunea Română, informează TVR.
"Este o onoare pentru noi ca cetateni ai municipiului Baia Mare sa gazduim acest eveniment, ce are loc si la nivel european. Vrem sa facem din Baia Mare un oras al evenimentelor creative, pline de idei si bineinteles, utile pentru imaginea noastra." a declarat pentru Muzzix.RO, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
"Organizarea Selecţiei Naţionale în afara studiourilor de la Bucureşti a devenit deja o tradiţie pentru TVR, ultimele show-uri fiind organizate la Braşov, în 2014, respectiv Craiova, în 2015. Anul acesta, a venit rândul băimărenilor să urmărească, din tribune, evoluţia artiştilor înscrişi în concurs", a declarat Iuliana Marciuc. "Oferta deosebită a gazdelor din Baia Mare, a domnului primar Cătălin Cherecheş şi a Consiliului Local Baia Mare, a făcut ca distanţa de Bucureşti să fie compensată pe deplin, astfel încât suntem convinşi că cele două spectacole organizate aici vor fi, cu adevărat, impresionante. Mulţumim şi pe această cale partenerilor cu ajutorul cărora putem continua proiectul Eurovision", a adăugat Iuliana Marciuc.
Înscris în lupta pentru titlul de Capitală europeană a culturii 2021, Baia Mare va găzdui show-urile Selecţiei Naţionale în Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, aceasta având o capacitate de aproximativ 2500 de locuri.

Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru selecţia naţională a Eurovision 2016 o pot face până pe 7 februarie. Pe 8, 9 şi 10 februarie, vor avea loc preselecţiile (piesele vor fi audiate de juriu), iar pe 11 februarie vor fi anunţate celor 12 piese care vor intra în concurs.

Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, câştigătorul selecţiei naţionale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot. Anul acesta, modul în care va fi ales reprezentantul României la Eurovision este unul diferit faţă de ediţiile precedente.

În semifinală vor intra 12 piese, dintre care şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot.

În finala selecţiei naţionale, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pe scena de la Stockhom, dintre cele şase piese rămase în concurs, prin televot.

Iuliana Marciuc este producătorul selecţiei naţionale a Eurovision 2016, pentru al doilea an consecutiv, iar anul acesta va conduce delegaţia României la Stockholm. Regia show-urilor va fi realizată de Dan Manoliu.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa "De la capăt", ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.
Un produs Blogger.