Patriarhia, reacție la adresa piesei „Despre smerenie“


Videoclipul trupei Taxi, „Despre smerenie“, o piesă-manifest despre Catedrala Mântuirii Neamului, a stârnit reacţii diverse, de la critici dure la înverşunare şi laude. O parte dintre cele 33 de personalităţi şi vedete care s-au implicat în proiect au venit cu precizări, susţinându-şi în continuare mesajul. Cu o excepţie: rapsodul Grigore Leşe, care a declarat că se delimitează de această iniţiativă şi doreşte să fie scos din filmare.

Piesa „Despre smerenie“ a împărţit opinia publică în două tabere şi a reaprins un conflict mai vechi între cei care susţin construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi cei care se opun. 

Discuţiile create în jurul melodiei l-au determinat pe rapsodul Grigore Leşe să declare că nu doreşte să mai apară în videoclipul „Despre smerenie“, întrucât i s-a spus că mesajul melodiei are legătură cu bisericile de lemn şi cultura străveche, nicidecum cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Totodată, artistul a precizat că se delimitează de comentariile care ies din sfera artisticului, fiind de părere că s-a retras din această poveste cu eleganţă.

Pe de altă parte, reprezentanţii trupei Taxi îl contrazic pe artist, susţinând că acesta a fost informat pe larg despre proiectul formaţiei, dar şi că, înainte de a-şi da acordul, a ascultat piesa şi a vizionat filmările realizate până la acel moment.

O primă reacţie a venit de la liderul trupei Taxi, Dan Teodorescu, artistul cerându-le iertare celor care s-au simţit ofensaţi de mesajul melodiei. „Nu-mi imaginam că un mesaj transmis cu atâta blândeţe poate provoca atâta agresivitate. Le cer iertare celor pe care i-a deranjat ce-am spus. Promit să spun, şi de-acum încolo, exact ce simt şi ce cred. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“, a scris artistul de pagina de Facebook.
Foto: Grigore Leșe
În replică la „Despre smerenie” a trupei Taxi, BOR se implică în alegeri.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dat vineri după-amiază un comunicat în care explică atitudinea BOR faţă de viaţa politică, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare de anul acesta.

Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toţi cetăţenii „să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane, a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară integrală care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală”.

De asemenea, o parte dintre cei care apar în videoclipul „Despre smerenie“ şi şi-au asumat mesajul melodiei au reacţionat, printre aceştia numărându-se actriţa Oana Pellea, scriitorul Mircea Cărtărescu, realizatorul de televiziune Andi Moisescu şi criticul de film Irina Margareta Nistor. Redăm în continuare declaraţiile acestora.
Oana Pellea: „Dumnezeu cred că preferă spaţiile mici, în sensul în care cred că Dumnezeu se odihneşte în fiecare dintre noi, în fiecare atom. Şi mai cred că Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania, cu agresivitatea, cu răutatea. Nu cred că mărimea unei biserici determină profunzimea credinţei în Dumnezeu şi cum Dumnezeu poate fi găsit absolut oriunde, într-o ţară săracă poate că şi-ar dori chiar EL mai multe spitale,mai multe şcoli, mai multe strategii de ajutorare a săracilor, copiilor bolnavi, bătrânilor abandonaţi.“ (Facebook)
Mircea Cărtărescu: „Un videoclip care va face valuri. Sunt şi eu undeva prin el...E doar un cântec foarte frumos, cu versuri inteligente, cu un mesaj understated, fără niciun fel de încrâncenare. Nici manifest, nici voinţă de a stopa lucrările în curs. E doar un dubiu, exprimat cu delicateţe, demnitate şi, până la urmă, cu un zâmbet unanim pe buze.“ (Facebook)
Grigore Leşe: „În spaţii mici sau mai mari, în bisericuţe de lemn sau în catedrale, important este să mergem la Sfânta Liturghie şi să ne rugăm. Să avem o duminică frumoasă, cu pace în suflet şi lumină în gând!“ (Facebook)
Irina Margareta Nistor: „Sunt obişnuită, eu am trecut prin 33 de ani de comunism, aşa că ştiu cum e când îţi spui părerea altfel decât toată lumea, îţi şi asumi. Continui să cred că religia ortodoxă e făcută pentru biserici mici şi că acest proiect (piesa Taxi – n.red.) mi s-a părut bun. În egală măsură poate exista şi celălalt (Catedrala Mântuirii Neamului – n.red.), fiecare cu părerea lui. Dar înverşunarea asta totală mi se pare total necreştinească. Eu aş fi vrut să fi existat internetul şi să se fi agitat aşa când s-a dărmat Biserica Sf. Vineri. Sunt curioasă dacă cei care ne atacă acum, atunci ar fi mişcat.“ (Adevărul)
Andi Moisescu: „Nu deţin niciun adevăr. Nu dau lecţii nimănui. Din când în când împărtăşesc doar opinii, în speranţa că dezbaterea lor ar putea ajuta la o schimbare în bine. Nu exclud sub nicio o formă ca schimbarea să mă privească în primul rând pe mine. Sunt conştient că oamenii mă pot judeca, apostrofa sau chiar jigni pentru opiniile mele. Juliturile fac şi ele parte din joc. Singura mea grijă e să nu ma iau prea în serios sau să ajung să fiu copleşit de propria importanţă. Căci paranoia nu iartă nici măcar cele mai bune intenţii.“ (Facebook)
Toni Grecu: „Nu e vorba de un atac la cele sfinte, dacă ar fi fost nu m-aş fi băgat în chestia asta. E un mesaj de bun gust, spus cu ironie, o ironie uşor tristă, dar ironie. Pentru cine are urechi să audă poate va avea un rezultat, deşi eu cred că e prea târziu pentru a schimba ceva. Acest cântecel este o exprimare publică a vocii unei părţi a populaţiei, o parte din populaţie gândeşte aşa.“ (republica.ro)
Dorina Chiriac: „Un mesaj transmis public nu are ca scop adunarea de semnături de acord. E o expresie a unui gând. Asta e un act artistic: reacţie la acţiuni sociale, emoţionale, spirituale. Iertat să-mi fie, dar aţi descris religia din care şi eu fac parte exact ca pe o sectă cu reguli rigide, fixe, în care legea e făcută de un grup de oameni în faţa cărora nimeni nu mişcă, nu crâcneşte. Pare că încă n-a ajuns Isus cu iubire şi cu iertare. Eu cred că avem o religie a iubirii şi a îngăduinţei, nu a fricii. Versul exact este «eu cred că..», asta nu stabileşte nimic. Dumnezeu nu e proprietate umană, iar aici e vorba de o catedrală şi o bisericuţă, două lăcaşuri de cult. Sigur că Dumnezeu e şi pe câmp, iar cântecul zice exact asta. Nu pot să cred că explic cântecul.“
Foto: catedralaneamului.ro
Cornel Ilie: „Ieri a murit o mare parte din puterea şi valoarea lui «eu cred că». N-am văzut ură mai mare şi poftă de a da cu piatra ca la oamenii care spun că apără biserica, dar se simt ameninţaţi de cei care aleg să creadă altfel în Dumnezeu. Dumnezeu este despre îngăduinţă, bunătate, toleranţă, iubire. Biserica nu reprezintă întru totul aceste valori. Sau nu le mai reprezintă de o bună vreme încoace. Deschideţi sufletele, ochii, mintea. Mi-e ciudă de confuzia pe care o fac aceştia, cei care îi judecă pe alţii, pe noi toţi care am ales să ne spunem o părere şi pe toţi ceilalţi care au altă părere. Şi am spus-o cu linişte, cu încredere, cu dragoste. Cu credinţă în Dumnezeu. Mi-e teamă că aceşti oameni au drept de vot, funcţii în care deţin responsabilităţi faţă de alţi oameni şi mi-e groază că aşa îţi vor creşte şi copiii. Catedrala este un sediu şi atât. Dar sufletele acestora, de piatră, nu de lemn, sunt mai mici chiar şi decât spaţiile alea despre care este vorba în cântec. Cu Dumnezeu înainte, că oamenii au început să facă mulţi paşi în spate faţă de credinţa pe care o folosesc şi scut şi armă, în acelaşi timp.“
În videoclipul „Despre smerenie“ apar 33 de personalităţi şi vedete din lumea televiziunii, a muzicii, a teatrului şi a literaturii, care spun că „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici“. Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu spune că a avut un vis, vis pe care îl analizează în cadrul acestui videoclip împreună cu Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică Jr., Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.


Autor: Andrei Didas | Data: 11.04.2016 | Imagini: Trupa Taxi, catedralaneamului.ro
Un produs Blogger.