România a fost descalificată de EBU. Nu mai participăm la Eurovision 2016


EBU a anunţat vineri că România nu va mai putea participa la concursul Eurovision 2016, din cauza datoriei de 16 milioane de franci elveţieni a TVR. De asemenea, postul public va pierde accesul la alte servicii ale membrilor EBU, inclusiv ştirile, dreptul de a difuza evenimente sportive, precum şi serviciile de tip juridic, tehnic, cercetare sau lobby.

UPDATE: REACTIA GUVERNULUI
"Nu ne asumam noi vina pentru aceasta situatie. Datoriile sunt din 2007. Ii vom chema pe reprezentantii TVR la Ministerul Finantelor pentru discutii. Vrem sa ajutam TVR-ul"

Decizia survine în urma nerespectării termenului limită de 20 aprilie până la care trebuia plătită suma.
"Este regretabil că am fost nevoiţi să luăm o astfel de decizie. Suntem dezamăgiţi că toate doate demersurile noastre către Guvernul român pentru a rezolva această problemă au rămas fără răspuns. Recent, EBU a fost informată de către Ministerul de Finanţe că TVR va intra în procedură de insolvenţă, ceea ce ar duce la o restructurare masivă a întregului post. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de posturi de televiziune din 56 de ţări. Actualele datiorii ale TVR pun în pericol stabilitatea financiară a  Uniunii", a declarat Ingrid Deltenre, director general al EBU.
EBU cere statului român să plătească datoria postului public care se acumulează încă din ianuarie 2007. Uniunea a mai precizat că în ultima scrisoare adresată ministrului de Finanţe Anca Dragu, a pretins ca 10 milioane de franci elveţieni din cele 16 să fie virate până la 20 aprilie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, EBU s-a văzut nevoită să retragă participarea României la concursul Eurovision 2015.

Concursul Eurovision se va desfășura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 și 14 mai.

România ar fi trebuit să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel și Serbia.

Autor: Andrei Didas | Data: 22.04.2016 | Imagini: EBU
Un produs Blogger.