Tinerii clujeni votează cele mai bune filme ale Academiei Europene de Film
În data de 8 mai 2016, la Cinema Victoria, în cadrul Zilei “Young Audience Film”, tinerii clujeni vor avea ocazia să vadă și să voteze cele 3 filme nominalizate la premiile pentru publicul tânăr ale Academiei Europene de Film. Două eleve de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Șincai” din Cluj, Laura Cordoș și Carla Dumitru, câștigătoare ale competiției EducaTIFF- Tineri Critici de Film 2015, au fost selectate ca reprezentante ale juriului și vor anunța rezultatele de la Cluj mai departe Academiei Europene de Film. La proiecțiile de pe 8 mai de la Cinema Victoria sunt invitați să participe toți tinerii cu vârsta cuprinsă între 12-14 ani, intrarea la filme fiind gratuită.
”Girls Lost”, ”Miss impossible” și ”Rauf” sunt filmele finaliste desemnate de juriul internațional, din care a făcut parte și Melinda Boroș (Clorofilm România) și care urmează a fi votate, pe 8 mai, de tineri din 30 de țări, printre care și de cei din România. Filmul ”Girls Lost” (Suedia) spune povestea a trei fete tinere care descoperă un drog care le transformă temporar în băieți, în timp ce ”Miss impossible” (Franța) ne-o prezintă pe o adolescentă de 13 ani, care nu e dispusă să facă compromisuri în ceea ce-i privește pe băieți, familie, prieteni sau școală. Protagonistul filmului ”Rauf” (Turcia) este un băiat de 11 ani care se îndrăgostește de o fată mult mai în vârsta, trăind astfel prima sa dragoste platonică.
Este pentru al doilea an consecutiv când tinerii din Cluj au posibilitatea să fie implicați direct în competiția EFA Young Audience Awards. Includerea Clujului pe lista orașelor unde se desfășoară evenimentele dedicate Zilei “Young Audience Film” vine ca urmare a inițiativelor realizate de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) în domeniul programelor de educație cinematografică, dintre care cel mai cunoscut este EducaTIFF. Programul are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei și a producției de film, şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.
European Film Academy a fost fondată în 1998 iar, în prezent, reunește peste 3.000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv, cum e cazul acestui proiect, în rândul publicului foarte tânăr.
Autor: Andrei Didas | Data: 14.04.2016 | Imagini: TIFF