Un film biografic despre starul brazilian Pelé, la Cinemateca TIFF


Copilăria și adolescența unei legende a fotbalului mondial sunt subiectul următorului film din programul Cinematecii TIFF. Pelé: Birth of a Legend / Pelé: Nașterea unei legende (2016), în regia lui Jeff & Michael Zimbalist, va fi proiectat la Cinema Victoria din Cluj-Napoca joi, 8 decembrie, de la ora 20.00, și duminică, 11 decembrie, de la 17.30. 

A dat peste 1200 de goluri, intrând în Cartea Recordurilor, a condus Brazilia spre victorie în trei Cupe Mondiale, mai mult ca orice alt fotbalist din istorie, și a devenit un simbol al țării și culturii sale. Însă toate astea păreau improbabile la începutul anilor 50, când puștiul Pelé trăia într-o familie atât de săracă din periferia orașului São Paolo încât nu-și permitea să-și cumpere o minge. Jocul său electrizant pe străzile de cartier și ambiția de a fi ca tatăl său l-au dus, la doar 17 ani, la selecția în naționala Braziliei și la prima sa victorie într-o Cupă Mondială, în 1958. Un moment extraordinar pentru cariera sa și pentru fotbalul brazilian, redat cu emoție în film.

Tata a fost un fotbalist bun, a dat multe goluri. Era cunoscut în Brazilia, în Minas Gerais. Era modelul meu în viață. Dintotdeauna mi-am dorit să fiu ca el, însă tot ce s-a întâmplat până în ziua de azi cu acest vis numai Dumnezeu poate explica”, mărturisea Pele într-un interviu pentru CNN la Tribeca Film Festival. Starul brazilian a fost atât de emoționat la premiera filmului, încât i-au dat lacrimile. 

În distribuția filmului: Kevin de Paula, Seu Jorge, Vincent D'Onofrio, Rodrigo Santoro, Diego Boneta, Leonardo Lima Carvalho, Colm Meaney. 

Frații Jeff și Michael Zimbalist au mai regizat Favela Rising, The Two Escobars sau Bollywood: The Greatest Love Story Ever Told, despre industria indiană de film, și au semnat filme și show-uri de televiziune difuzate de HBO, MTV, PBS, BBC.

Pe 15 decembrie, cinefilii vor avea parte de o avanpremieră: Fuocoammare / Fire at Sea, în regia lui Gianfranco Rosi. Unul dintre cele mai premiate filme ale anului, Fuocommare a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin și este propunerea Italiei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Documentarul este un portret impresionant al vieții pe insula Lampedusa, o frontieră simbolică a Europei, traversată de milioane de emigranți din Africa și Orientul Mijlociu și aflată constant în atenția presei internaționale. Filmul va fi însoțit de o dezbatere pe tema imigrației. 

Prețul unui bilet este 10 lei. Biletele pot fi cumpărate în avans de la casieria Cinema Victoria.

Cinemateca TIFF este un proiect gândit ca o continuare a Festivalului Internațional de Film Transilvania pe parcursul anului. Publicul clujean va putea viziona filme care au făcut istorie în cinematografie, producții independente premiate în festivaluri, retrospective ale unor autori importanți, dar și filme noi, în avanpremieră în România. 
Cinemateca TIFF este un proiect inițiat de Asociația Film și Cultură Urbană (AFCU), în parteneriat cu Asociația Victoria Film și Casa TIFF. CÂND17:30,Duminică, 11 dec. 2016UNDECinema VictoriaBulevardul Eroilor 51, Cluj-Napoca, România
Un produs Blogger.