Numele celor cinci membri ai juriului Eurovision România 2017


Avem numele celor cinci membri ai juriului Eurovision România 2017! Dacă la ediţiile precedente, Luminiţa Anghel, Ovi Jacobsen, Adrian Romcescu, Paula Seling şi Andrei Tudor au reprezentat România la Eurovision în calitate de interpreţi sau compozitori, anul acesta, artiştii vor juriza Selecţia Naţională. Misiunea lor nu este deloc simplă, urmând să decidă, în urma audiţiilor, numele celor 15 semifinalişti ai concursului.

Zilele următoare, de vineri, 27 până duminică, 29 ianuarie a.c., juriul va audia concurenții înscrişi în preselecţie. Vedete autohtone, precum Lora, Mihai Trăistariu, Florin Chilian, Maxim, Ianna Novac, Tavi Colen și Emma, Tudor Turcu, Nora Deneş, Cristina Vasiu, Teodora Dinu sau Ramona Nerra, dar şi compozitori străini – suedezi, britanici și americani - speră să reprezinte România la concursul de la Kiev, din luna mai. 

Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, audiţiile se vor desfăşura în Studioul 3 al TVR, iar înregistrările vor fi difuzate într-o serie de emisiuni la TVR. Show-ul începe duminică, 5 februarie şi va fi difuzat zilnic, până sâmbătă, 11 februarie, la TVR 2, TVR HD, TVR Moldova şi TVR Internaţional, de la ora 20.00.

Duminică, 12 februarie, la TVR 2, în cadrul unui show live, juriul va dezvălui numele celor 15 semifinalişti ai Selecţiei Naţionale 2017. Emisiunea va fi transmisă în direct, de la ora 20.00 şi pe TVR HD, TVR Moldova şi TVR Internaţional. 

Luminiţa Anghel a reprezentat România la Eurovision în 2005, alături de trupa Sistem, cu piesa Let me try. Concursul s-a desfăşurat la Kiev, iar reprezentanţii României s-au clasat pe locul al treilea.De-a lungul timpului, cunoscuta interpretă a mai câştigat locul I locul I la festivlalul internaţional Cerbul de aur (2001), premiul I şi trofeul pentru cea mai bună voce internaţională la «Song for Europe festival» din Malta şi acelaşi loc la festivalul internaţional Cairo (2003), interpretând piesa I ask you why. 

Artist, compozitor, producator, si instrumentist, Ovi Jacobsen are la activ single-uri şi albume lansate în Norvegia, Europa, Asia si Amercia de Sud. Este autorul şi – alături de Paula Seling - interpretul pieselor Playing with fire şi Miracle. Cu aceste piese, Ovi şi paula au reprezentat România pe scena Eurovision în 2010 (locul 3 in finala internationala ESC din Oslo) respectiv 2014 (locul 12 in finala din Copenhaga). Pentru al doilea sezon consecutiv, Ovi este coprezentator al emisiunii Duelul pianelor, la TVR 2, alături de Paula Seling şi Adrian Enache. 

Adrian Romcescu a  participat, în calitate de compozitor, la ediţia din 1998 a concursului Eurovision, unde Mălina Olinescu a interpretat piesa Eu cred. În această calitate, a dirijat London BBC Orchestra, cea care a acompaniat-o pe reprezentanta noastră pe scena din Birmingham. Adrian Romcescu este membru al al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a colaborat, de-a lungul timpului, cu nume sonore din muzica românească, precum Aurelian Temişan, Adrian Enache, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel, Elena Cîrstea, Monica Anghel sau Andra.

Solistă, compozitoare şi producător muzical, Paula Seling a reprezentat România, alături de Ovi Iacobsen, la două ediţii Eurovision Song Contest. La prima participare, cei doi au luat „bronzul” cu piesa piesa Playing with fire. După succesul din 2010, Paula Seling şi Ovi au revenit pe scena Eurovisionului, la cea de-a 59 ediţie desfăşurată în Copenhaga, unde au cântat „Miracle”. Piesa lor a strâns 72 de puncte, clasându-se pe locul 12.

Din 2016, Paula prezintă, alături de Adrian Enache şi Ovi, emisiunea Duelul Pianelor, difuzată la TVR 2.

Andrei Tudor a compus piesa Pe-o margine de lume, pe care Nico & Vlad Miriţă au interpretat-o la ediţia din 2008 a Eurovision Song Contest, pe scena de la Belgrad. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau şef de orchestră cu nume importante din industria muzicală, precum Angela Gheorghiu, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminita Anghel,  Gabriel Cotabita, Felicia Filip, Vlad Mirita, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling, sau Pasha Parfeni.


Distins cu peste 30 de premii de creaţie sau interpretare, compozitorul este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi în comisia de specialitate a Credidam.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. 

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.
Un produs Blogger.