Unde duce lipsa somnului la adolescenți


Viata de adolescent nu e tocmai usoara: scoala, teme, sport, viata sociala, activitati extracuriculare, eventual si un job part-time. Cam acestea sunt activitatile de zi cu zi ale unui adolescent obisnuit. Daca mai adaugam si activitatea hormonala, este posibil ca lipsa somnului sa fie deja o obisnuinta in randul adolescentilor. Chiar daca la o prima vedere lipsa somnului nu este o problema majora, organismul adolescentilor avand suficienta energie, pe termen lung, insa, lipsa somnului se poate transforma intr-un real pericol.

Lipsa somnului poate duce la obezitate

Un studiu recent efectuat in randul adolescentilor a aratat faptul ca persoanele care au dormit mai putin de 8 ore pe noapte si care nici nu si-au recoperat orele de somn, prezentau un risc crescut de obezitate. Medicii recomanda adolescentilor sa respecte totusi programul zilnic de somn si sa nu se bazeze pe recuperarea in weekend. Acest lucru le va ingreuna si mai mult rutina somnului din timpul saptamanii. Mai mult, schimbarile majore ale programului de somn din timpul saptamanii si din timpul weekendului, slabeste organismul si deregleaza metabolismul.

Lipsa somnului afecteaza sistemul imunitar

Intrucat organismul nu se recupereaza suficient, sistemul imunitar incepe sa cedeze. Astfel adolescentii sunt predispusi imbolnavirilor de gripa, raceala sau alte boli. In plus, lipsa somnului conduce favorizeaza comportamentul agresiv si incurajeaza consumul de mancaruri nesanatoase, dar si de substante care dau dependenta (alcool, droguri).

Lipsa somnului duce la scaderea nivelului notelor de la scoala

Daca nu doarme suficient, un adolescent care munceste din greu poate avea probleme cu memoria, face rationamente mai greu, ceea ce, evident, va duce la o scadere a nivelului notelor de la scoala. In plus, studii recente releva faptul ca exista o legatura intre lipsa somnului si dezvoltarea depresiei sau ADHD in randul adolescentilor. Potrivit medicilor, un adolescent ar trebui sa doarma intre 8 ½  si 9 ¼ ore.

Lipsa somnului poate duce la accidente rutiere

Fie sunt pietoni sau conducatori auto, daca nu dorm suficient, adolescentii sunt supusi riscurilor de a face accident. Daca sunt la volan, reflexele le scad astfel incat nu mai pot controla automobilul sau sa nu fie atenti la trafic, sa nu aprecieze bine distantele. Acelasi lucru insa se poate intampla si cand sunt pietoni si risca sa traverseze prin locuri nepermise sau sa nu fie atenti la culoarea semaforului.

Spre deosebire de adulti care au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte, adolescentii trebuie sa doarma minimum 8 ore si jumatate. Pentru adolescenti somnul este odihnitor este o necesitate si nu ceva ce se poate amana de pe o zi pe alta. Pentru a-si forma o rutina a somnului, adolescentii trebuie sa-si gaseasca cateva activitati placute, relaxante inainte de a merge la culcare: sa citeasca ceva usor, sa asculte muzica. In nici un caz sa nu se uite la televizor, sa stea pe Internet, messenger, jocuri video etc. Chiar daca ei le considera “relaxante” aceste activitati stimuleaza activitatea cerebrala, iar somnul va disparea ca prin minune.

De asemenea, inainte de culcare, adolescentii ar trebui sa evite sa manance. Daca au o senzatie de foame, ar trebui sa se indrepte catre biscuiti din cereale integrale si branzeturi fara grasime. Sunt excluse, de asemenea, bauturile energizante sau cu cofeina.
Un produs Blogger.