Presa străină a reacționat la aflarea piesei României pentru Eurovision 2017


Atențiune, urechi! România a ales modul tirolez pentru a încerca să cucerească Eurovisionul, în mai, la Kiev. Este una din reacțiile presei online din străinătate care urmărește competiția europeană.

Melodia României este un amestec între fascinant și enervant, e oribil de încântătoare, scrie site-ul francez 20minutes. Artiștii, Ilinca Băcilă și Alex Florea, au participat la Vocea României în 2014 și respectiv 2015. Compozitorul Mihai Alexandru le-a propus să facă un duet și să cânte Yodel It, o melodie care inițial fusese propusă grupului Timebelle, cel care va reprezenta, de altfel, Elveția la Eurovision, menționează 20minutes.fr.

Site-ul consideră că melodia are șanse mari de victorie, pentru că are o putere de fascinație de netăgăduit. Cântecul – o combinație ciudată între rap și yodel – în condițiile în care această tehnică nu este absolut deloc răspândită în România – pare interpretat la primă audiție. Ascultat a doua oară, este vesel. Acest cântec, în egală măsură mediocru și jenant, pe de o parte, și eficient, pe de altă parte, va marca în mod sigur spiritele și se va califica ușor în finală, cred ziariștii francezi. Ne putem închipui totodată că va obține un număr mare de voturi din partea publicului, dar în egală măsură va fi și repudiat. Jurnaliștii îndrăznesc, dubitativ, ce-i drept, să facă și o previziune: melodia României va intra în top 5.

Belgienii de la Derniere Heure și La Libre Belgique scriu că România a făcut o alegere îndrăzneață. Rezultatul votului e cel puțin ciudat. Dacă veți asculta melodia la radio, veți schimba postul. Însă în cadrul Eurovision, s-ar putea foarte bine să câștige. Chiar dacă această tehnică de cântat n-are nimic a face cu România, menționează dh.be.

La rândul său, site-ul britanic metro.co.uk face o listă cu cele mai stranii și mai frumoase melodii care concurează anul acesta la Eurovision și include și Yodel It. Selecția melodiilor este făcută înainte de finala de duminică din România, dar site-ul a remarcat în avans cântecul și spune că ar putea fi printre favoritele competiției din Kiev. „Oameni buni din România, haideți, știți ce aveți de făcut”, îndeamnă jurnaliștii britanici, aluzie la televotul de duminică seara prin care a fost desemnată melodia ce reprezintă România la Eurovision 2017.

Blogul de știri mondene Celebmix  remarcă faptul că melodia cu care participă România se potrivește foarte bine cu tema concursului Eurovision de anul acesta: Să celebrăm diversitatea. „Exact acest lucru face. Ilinca este yodeler și colaborează cu un cântăreț hip-hop, Alex Florea, într-o surprinzătoare melodie antrenantă, Yodel It. Oare România va dovedi lumii că poate câștiga acest concurs? se întreabă bloggerul Jonathan Currinn. El menționează și că „Yodel It” s-a calificat, prin votul telespectatorilor, la o diferență aproape dublă față de următoarea melodie clasată.

Într-o surprinzătoare întorsătură a evenimentelor, mai remarcă bloggerul, Elveția și România au făcut un schimb, figurativ vorbind. Trupa Timebell, care a câștigat selecția națională din Elveția, are drept solistă o româncă, în timp ce România aduce la Eurovision un cântec inspirat de muzica Alpilor.

Mircea Badea, despre piesa câștigătoare a selecției naționale Eurovision: E o melodie cu hashtag

De la prima sa participare la Eurovision, în 1994, România nu a câștigat niciodată concursul. Cel mai bun rezultat, locul 3, l-a obținut în 2005 și 2010. Cea mai proastă clasare – locul 22 din 25, în 1998, i-a adus suspendarea din concurs în următorul an. Iar anul trecut, România nu a mai participat la Eurovision, din cauza datoriilor neplătite către EBU.
Un produs Blogger.