Tehnica vocală care ne duce la Eurovision. Ce este yodelingul


La 18 ani, Ilinca este una dintre puținele cântărețe care pot face yodel perfect, iar abilitatea ei i-a impresionat pe români care i-au oferit peste 10.000 de voturi la Selecţia Naţională Eurovision.

Yodelingul este un stil de a cânta ce include schimbarea repetată a tonalității pe durata unei singure note. Termenul de „yodel” s-a format de la cuvântul german „jodeln” care poate fi tradus ca „rostirea silabei jo” (pronunțată yo în engleză). Această tehnică este folosită în multe culturi de pe întreg mapamondul.

Yodelingul alpin are o istorie lungă în Europa, devenind popular în anii 1830 ca metodă de divertisment în teatre și în sălile de concerte. În Africa Centrală, yodelingul reprezenta o formă de comunicare și anunța locația și identitatea yodeler-ului.

În 2014, Ilinca Băcilă impresiona o țară întreagă la preselecțiile pentru concursul de talente Vocea României, reușind să întoarcă scaunele celor patru artiști din juriu. "Yodeling-ul tău este foarte tare! Te aștept la mine în echipă", i-a strigat Marius Moga, impresionat de talentul tinerei. Deși nu a câștigat marele trofeu, Ilinca a ajuns în semifinale alături de Loredana și a însoțit-o pe artistă în turneul național.

Ca urmare a impactului mare pe care l-a avut talentul său de a face yodeling, Ilinca a pregătit pentru fani un tutorial despre ce înseamnă yodeling-ul și cum se poate învăța. În videoclipul postat pe YouTube, Ilinca povestește și primul moment în care a făcut yodeling.


Ilinca provine dintr-o familie de muzicieni și spune că a fost pasionată de muzică dintotdeauna, deși drumul parcurs nu a fost deloc ușor. La vârsta de 5 ani, Ilinca avea disfonie, afecțiune caracterizată prin modificarea timbrului și intensității vocii datorită unor leziuni ale coardelor vocale, ale nervilor laringieni sau ale unor centri nervoși superiori. Însă asta nu a oprit-o pe micuța Ilinca să-și urmeze visul. A început să studieze muzica de la vârsta de 7 ani și de atunci a participat la numeroase festivaluri de muzică. 

Despre participarea la Eurovision, Ilinca a povestit că a fost contactată de Mihai Alexandru care i-a spus că a scris o piesă cu yodel şi, cum nu mai cunoaştea pe nimeni care să facă yodel în România, i-a propus o colaborare. Tânăra a mărturisit şi că ideea de a înscrie "Yodel it" în cursa pentru Eurovision a apărut mult mai târziu, abia după ce a fost ascultată de un prieten al compozitorului.

Eurovision 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.
Un produs Blogger.