Muzeul ASTRA, alături de ARTmania la ediția din 2017 a festivalului


Ediții speciale ale expozițiilor organizate sub girul Muzeului ASTRA vor fi găzduite în Piața Mică, în clădiri pline de povești și de istorie, cum ar fi Casa Artelor – valorosul Muzeu de Etnografie și Artă Populară Săsească “Emil Sigerus”, amenajat în fosta hală a breslei măcelarior, o clădire menționată pentru prima dată în documente în anul 1370. Artiștii mexicani care i-au transformat în Alebrijes pe membrii trupei Rammstein îi îmbie pe trecători, în perioada festivalului, în fermecătoarea Casă Hermes, la Muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder”, fosta Casa a Asociației Micilor Meseriași din Sibiu, cândva cămin pentru personalități ale vremii, de la comite ai saşilor, la judecători regali. 

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului, considerat cel mai mare și cel mai frumos muzeu în aer liber din Europa, anunță o adevărată Olimpiadă de meșteșuguri tradiționale, secundată, în Pavilionul Multicultural, de un experiment acustic hipnotizant ce recompune, în cele mai mici sunete, zarva unui târg fremătând de viață, cu meșterii lui, de la pălărieri și fierari, până la lemnari, olari sau țesătoare. V-ar plăcea să luați pulsul unui târg răscolit de târgoveți în căutare de bunătăți și animat de negustori care-și laudă marfa? Ar putea ca aceast vis să pară aievea, în cadrul unui proiect multimedia vizionar, inițiat și găzduit de Muzeul ASTRA. 

Tarja, Lacuna Coil, Riverside, Beyond the Black, You And Me At Six, Devin Townsend Project și Walkways sunt trupele confirmate pe afișul celei de-a 12-a ediții a Festivalului ARTmania din Sibiu. Biletele au fost puse în vânzare în rețelele eventim.ro, myticket.ro, iabilet.ro și pe kompostor.ro. În cea de-a doua perioada de pre-sale, prețul unui abonament este de 230 de lei, urmând ca la locație prețul sa fie de 250 lei.

Pentru a răspunde solicitărilor publicului, ARTmania a pus azi în vânzare un numar limitat de bilete pe zi, la prețul de 140 lei.

Seri cu muzică bună și dimineți în liniștea cherhanalelor, în foșnetul surd al morilor cu cai sau al celor de vânt din minunatul muzeu ASTRA, un spațiu magic, care a fost gândit încă din anul 1940, dar care a fost inaugurat, de fapt, în 1963. De atunci, vreme de 54 de ani, ASTRA își consolidează, cu minunate povești, faima națională și internațională. Patrimoniul muzeului este format din 300 de clădiri şi peste 15.000 de obiecte. Cel mai vechi monument din muzeu, o moară hidraulică, a fost adusă în anul 1963 în Dumbrava Sibiului și și-a consolidat faima și statutul emblematic, devenind, în cele din urmă, elementul central al siglei muzeului. O parte dintre aceste valori inestimabile vor fermeca, anul acesta, și publicul ARTmania. 


PROGRAMUL MUZEELOR ASTRA ÎN PERIOADA 27-29 IULIE

Casa Artelor – Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească “Emil Sigerus”
Adresă: Piața Mică, nr. 21  
Program: miercuri-duminică, 10,00 – 18,00; sâmbătă: între orele 10.00 – 20.00

”Rosturi și rostiri la sași”. O lume întreagă poate fi recompusă din mici rostiri în propoziţii brodate, inscripţionate sau rostite în momente importante. Organizată pentru a marca aniversarea celor 500 de ani de la declanșarea Reformei protestante a lui Martin Luther, Expoziţia „Rosturi şi Rostiri la saşi” conturează o lume în care cuvântul accentuează importanţa credinţei, concept adunat într-un vers semnat de Martin Luther pe care îl regăsim, brodat sau inscripţionat, în tot spaţiul transilvănean săsesc, până în zilele noastre: “O cetate puternică este Dumnezeul nostru”. 

Casa Hermes, la Muzeul de Etnografie Universală “Franz Bidner”
Adresa: Piața Mică, nr. 11 
Program: miercuri-duminică: 10,00 – 18,00 

Alebrijes sunt personaje fantastice din folclorul mexican, realizate din carton, hârtie, făină şi apă care pot fi văzute defilând pe străzile din Mexico City. Anul acesta vom putea vedea aceste creaturi mitice şi în Sibiu, mai exact în faţa Casei Hermes, unde, în perioada 20 – 26 iulie, patru artizani mexicani îşi vor da măsura măiestriei, construind o marionetă de câţiva metri înălţime. Echipa de artişti invitați la Sibiu și-a câștigat faima internațională, printre altele, și pentru că a realizat, la festivalul Hell&Heaven în 2016, figurinele ce îi reprezintă pe membrii trupei Rammstein. La ridicarea instalației de la Sibiu vor participa şi voluntari sibieni, iar după finalizare, figurina supradimensionată va rămâne expusă în holul Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder din Casa Hermes. 

În cadrul aceluiaşi eveniment, pe data de 26 iulie la ora 16:00, va avea loc vernisajul expoziţiei « Este vorba despre Mexic… », care va reuni atât obiecte de etnografie mexicană din patrimoniul Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder, cât şi obiecte de mic artizanat, aduse de artiştii mexicani. 


Muzeul Civilizației Tradiționale din Dumbrava Sibiului 
Adresă : Str. Pădurea Dumbrava, nr. 16-20
Program: zilnic 10.00 – 20.00 

Ediţia din acest an  a Olimpiadei “Meșteșuguri Artistice Tradiționale” reuneşte 260 de participanţi, din toate judeţele ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şi din străinătate, din Mexic, Republica Populară Chineză, Republica Bulgaria şi Republica Moldova. De miercuri, 26 iulie, până duminică, 30 iulie 2017, micii meşteşugari în straiele specifice locurilor de origine, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor însufleții, prin atelierele interactive, gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În zilele de vineri, 28 iulie şi sâmbătă, 29 iulie, participanţii vor demonstra cât de iscusiți sunt în practicarea meșteșugului preferat în fața oaspeților veniți la centrul Sibiu, respectiv la Casa Artelor, în Piaţa Mică.

Olimpiada “Meșteșuguri Artistice Tradiționale”– ediția a XXII-a –  26 - 30 iulie 2017 găzduiește și tabăra de meşteşuguri artistice tradiţionale, ediţia a VIII-a, 25 iulie – 30 iulie 2017, din cadrul Programului „Fără Limite - Împreună întru Tradiţie”, dedicat persoanelor cu dizabilități, Muzeul în aer liber, Gospodăria de fluierar din Hodac. 

Pavilionul Muzeal Multicultural 
Str. Pădurea Dumbrava, nr. 16-20  
Program: program: miercuri-duminică 10.00 – 18.00 

Calea minorităților etnice – Ateliere, gospodării întregi, mori cu cai sau de vânt, așa cum erau odată, amintind, cu toate, de legendele acestor locuri. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului expune 18 monumente ce aparțin unor minorități etnice din România, fiecare prezentând și ocupațiile tradiționale pe care le-au avut proprietarii lor. O premieră, în cadrul acestei expoziții, ar fi faptul că niciunul dintre aceste monumente nu a fost până acum prezentat din perspectiva etniei pe care o reprezintă. 

SALA ATELIER, SALA TÂRG ȘI SALA CALE

Expoziția, ca experiență multimedia. Sunetul poate fi, uneori, viu, scăpat de rigorile reprezentărilor clasice, distante, convenționale, strict documentaristice sau radiofonice. Având o identitate și o viață aparte, sunetul poate îmbrăca anumite exponate într-o aură specială, imposibil de anticipat în absența lui. Sala este împărțită în cinci arii diferite, fiecare cu povestea ei și cu nebănuitele ei mistere: pălărieri, fierari, lemnari, olari sau țesătoare. Montaj sonor sonor se schimbă în zona Sălii Târg, cu secvențe menite să ilustreze vacarmul motorizat al târgului contemporan, ppentru a deveni, spre Sala Cale, un melanj de voci, așa cum se aud ele atunci când treci printr-un târg. 


Foto: Cosmin Calinescu


Un produs Blogger.