Publicul a decis: Israel a câștigat Eurovision 2018. Cipru a obținut locul 2


Netta Barzilai, reprezentanta Israelului, este câştigătoarea Eurovision 2018. Artista, în vârstă de 25 de ani, a cucerit publicul şi specialiştii cu piesa „Toy“. Grupul DoReDoS, care a reprezentat Moldova cu melodia „My Lucky Day“, a terminat competiţia pe locul zece.

Următoarea ediţie a concursului Eurovision se va desfăşura în Israel, după ce Netta Barzilai a fost desemnată câştigătoarea Eurovision 2018, graţie interpretării piesei „Toy“, care a obţinut un total de 529 de puncte. Este pentru a patra oară când Israel, una dintre singurele două ţări non-europene din concurs, alături de Australia, câştigă râvnitul trofeu.    

Sunt foarte fericită! Vă mulţumesc că aţi ales diferit, vă mulţumesc că acceptaţi diferenţele dintre noi, sărbătorim diversitatea. Îmi iubesc ţara!“, a declarat, vădit emoţionată, câştigătoarea Eurovision 2018.   

Netta Barzilai (25 de ani) a fost încă de la început marea favorită a ediţiei. Cu accente de pop electronic şi ritmuri africane, piesa „Toy“ are versuri care fac referire, pe alocuri, la campania împotriva hărţuirii sexuale #MeToo, la actriţa israeliană Gal Gadot, vedeta blockbuster-ului „Wonder Woman“, dar are şi câteva „ciudăţenii“, inclusiv sunete de găină şi o coregrafie sugestivă, care se bucură de mult succes în mediul virtual. 



Poziţia secundă a revenit reprezentantei din Cipru, cântăreaţa originară din Grecia şi cu origini albaneze Eleni Foureiera (31 de ani), cu piesa „Fuego“, care a strâns 436 de puncte. Podiumul a fost completat de reprezentantul Austriei, Cesar Sampson, a cărui piesă „Nobody But You“ a acumulat 342 de puncte. 

Cele "12 puncte" acordate de fiecare tara:
Ucraina 12 puncte Franța
Azerbaidjan 12 puncte pentru Albania
Belarus 12 puncte pentru Cipru
San Marino 12 puncte pentru Israel
Olanda 12 puncte pentru Germania
Macedonia 12 puncte pentru Estonia
Malta 12 puncte pentru Cipru
Georgia 12 puncte pentru Suedia
Spania 12 puncte pentru Cipru
Austria 12 puncte pentru Israel
Danemarca 12 puncte pentru Germania
Georgia 12 puncte pentru Suedia
Marea Britanie 12 puncte pentru Austria
Suedia 12 puncte pentru Cipru
Letonia 12 puncte pentru Suedia
Albania 12 puncte pentru Italia
Croația 12 puncte pentru Lituania
Irlanda 12 puncte pentru Cipru
România 12 puncte pentru Austria
Cehia 12 puncte pentru Israel
Islanda 12 puncte pentru Austria
Moldova 12 puncte pentru Estonia
Belgia 12 puncte pentru Austria
Norvegia 12 puncte pentru Germania
Franța 12 puncte pentru Israel
Italia 12 puncte pentru Norvegia
Australia 12 puncte pentru Suedia
Estonia 12 puncte pentru Austria
Serbia 12 puncte pentru Suedia
Cipru 12 puncte pentru Suedia
Armenia 12 puncte pentru Suedia
Bulgaria 12 puncte pentru Austria
Grecia 12 puncte pentru Cipru
Ungaria 12 puncte pentru Danemarca
Muntenegru 12 puncte pentru Serbia - Publicul a huiduit decizia
Germania 12 puncte pentru Suedia
Finlanda 12 puncte pentru Israel
Rusia 12 puncte pentru Moldova
Elveția 12 puncte pentru Germania
Israel 12 puncte pentru Austria
Polonia 12 puncte pentru Austria
Lituania 12 puncte pentru Austria
Slovenia 12 puncte pentru Suedia
Portugalia 12 puncte pentru Estonia

Topul 10 al finalei Eurovision 2018 a fost completat de Germania, Italia, Cehia, Suedia, Estonia, Danemarca şi Moldova. Reprezentanţii Moldovei, trupa DoReDoS, s-au clasat pe locul zece datorită piesei „My Lucky Day“, către care au mers 209 puncte. 


În finala Eurovision 2018 au cânta artişti din 26 de state: Austria, Estonia, Cipru, Lituania, Israel, Cehia, Bulgaria, Albania, Finlanda şi Irlanda (calificaţi după prima semifinală) şi Serbia, Moldova, Ungaria, Ucraina, Suedia, Australia, Norvegia, Danemarca, Slovenia şi Olanda (calificaţi după a doua semifinală). De asemenea, în ultimul act au fost direct calificate marile state finanţatoare ale concursului - Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania -, precum şi ţara-gazdă, Portugalia. Jurii de specialitate şi telespectatorii (50%-50%) din cele 43 de ţări participante au ales câştigătorul Eurovision 2018. 

Incident în finala Eurovision 2018: un individ a urcat pe scenă şi i-a furat microfonul cântăreţei din Marea Britanie

Un bărbat a reuşit să treacă de securitate şi a urcat pe scenă în timp ce SuRie interpreta piesa „Storm“. Bărbatul i-a smuls microfonul din mână cântăreţei din Marea Britanie şi, potrivit The Telegraph, a ţipat: „Către toţi naziştii din presa britanică, cerem libertate.“ Artista, vădit şocată, a reacţionat însă impecabil, făcând câţiva paşi în spate şi aplaudând, încurajată fiind şi de public.  

Forţele de ordine au intervenit rapid, iar artista a reuşit să-şi continue actul artistic. SuRie a fost lăudată pentru maniera profesionistă în care a gestionat situaţia şi pentru că a reuşit să-şi păstreze calmul.  Organizatorii Eurovision 2018 au precizat că regretă incidentul, iar persoana vinovată se află în custodia poliţiei. De asemenea, ei au anunţat că artistei i s-a oferit posibilitatea de a cânta din nou, însă aceasta a refuzat, declarându-se extrem de mândră de interpretarea sa, date fiind condiţiile.

Un produs Blogger.