Reacția celor doi jurnaliști Wiwibloggs la acuzațiile din România. Coalitia pentru Familie a intervenit in scandal


Jurnalista Diana Meseșan a demontat miercuri, într-o investigație, un fake news rostogolit intens în ultimele zile în presa românească și pe rețelele de socializare: depunctarea Laurei Bretan de către doi membrii homosexuali ai juriului internațional în finala Eurovision România din cauza convingerilor religioase ale acesteia.

Laura Bretan, tânăra de 16 ani care a câștigat duminică votul publicului în finala Eurovision România, a fost învinsă de contracandidata sa Easter Peony în urma deciziei juriului internațional. Presa și publicațiile online, în frunte cu Sputnik, au acuzat juriul internațional că a depunctat-o pe Laura Bretan deoarece aceasta, într-un clip video din timpul campaniei pentru referendumul de redefinire a familiei, a susținut demersul de modificare a Constituției.

Redăm mai jos materialul Dianei Meseșan:

„De vorbă cu jurnalistul William Lee Adams, membru în juriul selecției naționale pentru Eurovision, acuzat că s-ar fi răzbunat pe Laura Bretan pentru că e homofobă.

De câteva zile, circulă pe net următoarea poveste: Laura Bretan, o româncă talentată de 16 ani, a ratat calificarea la Eurovision 2019 din cauză că doi membri LGBT ai juriului, William Lee Adams și Deban Aderemi, ar fi pedepsit-o pe tânăra artistă pentru că aceasta a susținut referendumul din toamnă. Pe scurt, ar fi fost o răzbunare a unor tipi gay (și străini) pe o tânără care susține familia tradițională.

Povestea a fost preluată pe zeci de site-uri, în mii de postări și comentarii despre cum gay-ii conduc lumea, iar cei doi jurați au umilit o țară întreagă. Nimeni nu i-a întrebat însă pe jurați dacă punctajul acordat Laurei a avut o decizie politică la bază.

Câteva exemple de comentarii de pe social media:

Nu stiu cat de homofoba o fi Laura Bretan, dar se vede clar cat de normalofobi sunt LGBTistii

2 homosexuali au refuzat României concurenta pe care România a ales-o. Înțelegeți ca astia sunt impotriva unei națiuni și a unei fete de 16 ani pentru ca Laura a susținut referendumul pentru familie?

Putem vedea clar ca LGBTQ conduce lumea, iar crestinismul a ingenuncheat in fata lor!

I wasn’t anti gay until now.. thank you ! as you want respect for what you are or what you believe in you should also show respect for those who are not sharing the same values as you.. Shame on you !

This is the reason I hate the LGBT community.
They tell everyone “spread love not hate” yet they are incapable of accepting other people’s views. Thumbs down for all the people that are actually THAT SICK to blame Laura for this!

Care sunt elementele poveștii, așa cum e prezentată în presă și pe social media?

=> Laura Bretan, câștigătoare a concursului „Românii au talent” și finalistă la „America’s got Talent” participă la selecția națională pentru Eurovision. Toată lumea se așteaptă ca ea să fie câștigătorea.

=> În 10 februarie, un anume Eric Krüger își face un profil de Youtube pe care postează un video din octombrie 2018 cu Laura Bretan, în care aceasta îndeamnă românii să voteze DA la referendum.

=> Acest Eric Krüger ar fi un activist gay supărat că fata de 16 ani e homofobă, așa că numește video-ul: „Homophobic Laura Bretan supporting anti gay marriage referendum in Romania.”

=> Doi dintre jurații internaționali, care sunt gay, supărați și ei că Laura e homofobă, se hotărăsc să îi dea un punctaj mic ca tânăra să nu câștige.

=> Laura Bretan ratează calificarea la Eurovision din partea României, iar Eric Krüger postează următorul mesaj victorios pe Youtube: „We did it, guys!” Spune că cei doi jurați internaționali au pedepsit-o pentru că o persoană homofobă nu are ce să caute la Eurovision. „The gays won again! We are strong and, as Conchita said in her winning speech, We are unstoppable!”

=> România e furioasă că niște jurați străini + gay au hotărât să îi dea o lecție unei fete de 16 ani pentru că aceasta susține familia tradițională.

Care sunt problemele cu narațiunea asta?
=> Toată povestea se bazează pe comentariile acestui Erik Krüger, care dă de înțeles că jurații gay s-ar fi răzbunat pe Laura. Problema e că nu știm cine e în spatele acestui cont fictiv. Pagina de Youtube a fost făcută pe 10 februarie, în aceeași zi în care Erik a share-uit video-ul din octombrie 2018, cu Laura Bretan îndemnând românii să voteze DA la referendum. E singura postare de pe pagina lui. Același video apare postat pe un site rusesc, un fel de clonă a Youtube: ru-clip.net. Alte detalii despre Erik Krüger nu există.

=> Nimeni nu i-a întrebat pe cei doi jurați incriminați dacă au făcut într-adevăr o alegere politică- adică dacă au pedepsit-o pe Laura Bretan că e homofobă.

=> Nimeni nu i-a întrebat pe cei doi jurați incriminați dacă îl cunosc pe Erik Krüger, care sugerează că ar fi o camaraderie între el și cei doi jurați: „We did it, guys!”

=> Au mai fost alți doi jurați care i-au acordat un punctaj mic Laurei: Șerban Cazan (România) și Tali Eshkoli (Israel), dar aceștia nu au intrat în vizorul public. Atenția s-a concentrat exclusiv pe cei doi jurați LGBT.

=> Comentariile scrise de Erik Krüger, care se prezintă ca un activist gay, sunt extrem de caricaturale: „The gays won again!” (Gay-ii au câștigat din nou), „As Conchita said in her winning speech, We are unstoppable!” (Cum a spus Conchita în discursul ei câștigător, suntem de neoprit), „They, as gay persons, felt that it is NOT RIGHT to let a homophobe go into Eurovision Song Contest” (Ei, ca persoane gay, au simțit că nu e corect să lase un homofob să participe la concursul Eurovision).

=> Discursul ăsta nu pare să corespundă unei persoane LGBT reale, ci mai degrabă unui stereotip despre persoanele gay propagat de către Coaliția pentru Familie (CpF) și sateliții ei: gay-ii care vor invada lumea, care sunt intoleranți cu oricine care nu gândește ca ei.

=> Toată povestea asta vine mănușă pe discursul CpF despre „dictatura LGBT”, despre cum „ideologia LGBT” ne este impusă din afară și cum va cuceri spațiul public.

=> Câteva dintre publicațiile care au răspândit povestea asta: Active News, Sputnik, EVZ, Adevărul, Știripesurse sau Kanal D.

=> Unul dintre comentarii descrie efectele pe care acțiunea lui Eric le-a avut: „Dear Eric, you just had the “performance”to transform a lot of people to be anti LGBT and homophobic. What can I say, congratulations!??? ” („Dragă Eric, tocmai ai reușit “performanța” de a transforma o mulțime de oameni în anti-LGBT și homofobi. Ce pot să spun, felicitări!”)

Rezumând situația, o persoană cu un profil de activist LGBT a produs un val uriaș de homofobie. Poate că a fost un efect la care „activistul” nu s-a așteptat. Dar mai poate fi o interpretare: că persoana din spatele acestui profil a mizat tocmai pe acest efect. A creat un profil de activist LGBT descins direct din ficițiunile despre gay-ii intoleranți și răzbunători, care vor să își facă dreptate cu orice preț. E previzibil efectul pe care un astfel de personaj îl va avea în România.

Activiștii LGBT cu care am vorbit mi-au spus că o persoană din comunitate nu ar vorbi așa niciodată: „The gays won again!”. E un discurs caricatural. Dar e greu de tras o concluzie doar pe baza unei analize de discurs și în lipsa unor informații concrete despre cine e (în spatele lui) Erik Krüger.

Ce e uimitor, însă, e că vocile juraților acuzați lipsesc complet din dezbaterea publică. Iar aceștia, spre deosebire de profilul fictiv Erik Krüger, sunt persoane în carne și oase. Toată povestea asta a fost construită pe asumpția că aceștia ar fi votat astfel încât să îi dea o lecție tinerei „homofobe”, dar nimeni nu i-a întrebat dacă au făcut asta într-adevăr.

Le-am scris lui William Lee Adams și lui Deban Aderemi pe Twitter și pe Facebook. William a răspuns destul de repede și a fost deschis să vorbească. L-am întrebat dacă îl cunoaște pe acest Erik Krüger, dacă decizia lui ar fi fost motivată politic- dacă a pedepsit-o pe Laura pentru că ar fi „homofobă” și de ce și-a schimbat atitudinea față de Laura (unul dintre argumentele aduse la teoria „răzbunării” e că inițial cei doi jurați s-au arătat încântați când au ascultat varianta de studio a piesei Laurei, dar ulterior, când au văzut-o live pe aceasta, i-au dat note mici).

Răspunsurile lui:

Hello Diana. I do not know any Erik Kruger. Can you please send me the link? Thank you for flagging this.” („Salut Diana. Nu îl cunosc pe niciun Erik Kruger. Îmi poți trimite te rog un link? Mersi că mi-ai semnalat asta.”)

„I know that he [Deban] was also avoiding all mentions of the artists on social media. To stay neutral.” („Știu că și el [colegul lui, Deban] a evitat toate menționările artiștilor pe social media, ca să rămână neutru.”)

I was raised Baptist in the state of Georgia which is religiously conservative. I was Baptised at age 15.”(„Am fost crescut baptist în statul Georgia, care este conservator din punct de vedere religios. Am fost botezat la vârsta de 15 ani.”)

Yes, it seems that they are trying to put words in our mouths or somehow connect us to that issue.” („Da, se pare că încearcă să ne pună cuvinte în gură sau să ne conecteze într-un fel la această problemă.”)

We have received dozens of threatening messages.”(„Am primit zeci de mesaje de amenințare”).

And they forget two other jurors from Israel and Romania voted the same as us. But because they are straight it doesn’t fit their narrative.”(„Și au uitat că doi alți jurați din Israel și România au votat la fel ca noi. Dar pentru că aceștia sunt heterosexuali, detaliul ăsta nu se potrivește cu narațiunea lor.”)

Yes, we were listening to studio cuts. That’s totally different to a live performance. With graphics, live vocals, etc.”(„Da, [inițial] am ascultat o versiune de studio. Asta e complet diferit de o interpretare live.”)

„ In 2017 I strongly disliked the studio version of „Blackbird” in Finland. Then, when I was on the jury for their national selection, I gave „Blackbird” my highest points. The live version came to life for me, while the studio cut did not. There was no controversy or drama afterwards. A change of heart when seeing a full stage show shouldn’t be so shocking.”(„În 2017, mi-a displăcut foarte tare versiunea de studio a piesei „Blackbird” în Finlanda [o piesă cântată de Norma John, un duo care a reprezentat Finlanda la Eurovision în 2017. Apoi când am fost în juriul lor pentru selecția națională, am dat piesei „Blackbird” cele mai mari note. Versiunea live a prins viață pentru mine, dar cea de studio nu a reușit. Nu a existat nicio controversă sau dramă după aceea. Nu ar trebui să fie atât de șocant că cineva își schimbă părerea după ce vede un show live”).

Câteva concluzii despre povestea gay vs. homofob:

Zeci de publicații de la noi au tras o concluzie despre acțiunile unor oameni, fără să încerce să le ceară părerea măcar, bazându-se doar pe interpretările date de o persoană cu un cont fictiv de Youtube. Asta arată cât de iresponsabil răspândește presa din ziua de azi informații neverificate.

Arată, de asemenea, cât de ușor poate fi instrumentalizată tema LGBT. E nevoie să arunci un mic chibrit ca să ia foc o țară întreagă.

Faptul că juraților li s-au atașat niște intenții, fără să le fie ascultată vocea, doar pentru că ar fi LGBT, arată cât de mult persoanele LGBT sunt încă văzute aproape ca niște ficțiuni politice la noi, ca un fel de holograme fără voce. Nu ca persoane în carne și oase.

Ar fi important de investigat cine e în spatele contului Erik Kruger. Povestea generată de el a născut un val de homofobie mai mare ca în timpul referendumului. Persoana (persoanele) din spatele acestui cont au reușit să construiască — „martirul perfect”(o fată de 16 ani, pedepsită pentru că sprijină familia tradițională)- termen foarte potrivit găsit de amica mea, Flavia Matei- în raport cu „perspecutorul perfect” (bărbați gay din Vest, prezentați ca răzbunători și purtători ai steagului “ideologiei” LGBT).”

COMUNICAT DE PRESA "COALITIA PENTRU FAMILIE"


"Mantra pe care susținătorii LGBT care nu sunt ei înșiși LGBT o aruncă în fața apărătorilor căsătoriei bărbat – femeie este: „Ce aveți cu ei, lăsați-i să facă ce vor, că nu ne afectează”. Vă mai aduceți aminte de la Referendum, da?
Ei, iată că afectează! Și va afecta mereu, căci ideologia LGBT nu este despre comportamentul intim al unor persoane, ci despre cucerirea spațiului public.

Reprezentanta României la Eurovision 2019 nu a fost decisă de publicul român, așa cum ar fi fost normal, ci de doi „specialiști” gay din juriul alcătuit de TVR. Laura Bretan, care a câștigat în 2016 concursul „Românii au talent” și a ajuns apoi în finala „Americanii au talent”, era considerată favorită să reprezinte România la Eurovision 2019 , care se va desfășura la Tel Aviv.

Din cauza modului în care TVR a stabilit sistemul de punctaj, opinia românilor nu a avut decât 1/7 din pondere în rezultatul final, votul publicului echivalând cu opinia unui singur membru din juriu (6 jurați + publicul). Dorința românilor a fost clară, Laura Bretan obținând numărul maxim de puncte (12) din partea publicului, în timp ce câștigătoarea Ester Peony, favorita „specialiștilor” din juriu, a primit doar 3 puncte.

Laura Bretan conducea detașat în preferințele publicului român, iar în declarațiile anterioare, membri din juriu, printre care și Deban Aderemi şi William Lee Adams, se declarau încântați de piesa și interpretarea adolescentei. Surprinzător, însă, cei doi și-au schimbat radical poziția la vot, fiind membrii juriului care i-au acordat Laurei Bretan cele mai mici note, respectiv 4 și 6 puncte (din 12 posibile), ceea ce a situat-o pe favorita publicului din România pe locul 3, la 14 puncte de ocupanta locului întâi, Ester Peony. Aderemi și Lee Adams i-au acordata 12 puncte lui Ester Peony, votul lor fiind decisiv pentru ca Laura Bretan să piardă calificarea.

Ce a determinat schimbarea opiniei lui Aderemi și Lee Adams? Răspunsul este reacția unui anume Eric Kruger, militant pentru drepturile LGBTQ, fun al Eurovision, care pe 10 februarie a postat un clip în care tânăra în vărstă de 16 ani, Laura Bretan, își arăta susținerea pentru valorile familiei tradiționale, în contextul recentului referendum din România, și îi îndemna pe români „Să spunem un Da hotărât, oriunde și oricând pentru familiile noastre, așa cum le-a lăsat Dumnezeu. Vă mulțumesc!”.

Am reuşit, băieţi! Laura Bretan, favorita televotului românesc şi clasată în top 3 de aproape toate juriile internaţionale, a fost marcată cu cele mai mici scoruri (4 şi 6 puncte) de William Lee Adams şi Deban, doi frumoşi bărbaţi gay din Marea Britanie care au făcut parte din juriul internaţional al finale din România, în numele wiwibloggs.com. Voturile lor au făcut într-adevăr o diferenţă, având în vedere că între Ester şi Laura a existat o diferenţă de doar 5 puncte.

Cu o lună în urmă, Laura a fost favorita lui William şi Deban, dar acum au pedepsit-o cu note mici iar motivul este că ei, ca homosexuali, au simţit că nu este corect să permiţi unui homofob să intre în concursul Eurovision. Eurovision este despre muzică, da, dar este şi despre răspândirea unui mesaj de promovare şi susţinere a unor valori precum toleranţă, deschidere şi incluziune pentru toţi, indiferent de rasă, gen şi orientare sexuală. Am reuşit, băieţi!

A fost o luptă strânsă, puţini s-au aşteptat, dar homosexualii au câştigat din nou! Suntem puternici şi, aşa cum a spus Conchita în discursul ei, suntem de neoprit! Şi pentru Laura Bretan, vă rog să vă gândiţi la acest lucru: Când aruncaţi cu ură în ceilalţi, aşteptaţi-vă să primiţi acelaşi lucru de la ei! Se numeşte karma! Pace tuturor! Succes lui Ester la Tel Aviv! Ea merită victoria!“, a postat Kruger pe YouTube după încheierea votului.

Nu cred că mai trebuie adăugate alte comentarii pentru a înțelege motivele pentru care Aderemi și Lee Adams, doi homosexuali declarați, activiști ai drepturilor LGBTQ, care publică pe Wiwibloggs, canal al YouTube, platformă dedicată fenomenului Eurovision, un concurs care, de asemenea, susține drepturile LGBTQ, au decis să o saboteze pe Laura Bretan, pentru susținerea valorilor familiei tradiționale.



Astfel, TVR, finanțată din banii românilor, prin modul în care a înțeles să organizeze sistemul de jurizare și a selectat membrii juriului, va trimite la Eurovision 2019 concurenta decisă de activiștii LGBTQ, în detrimentul celei preferate de majoritatea românilor".

Autori: Diana Meseșan, Paul Nechescu, Alex Teodoriu
Un produs Blogger.