TIFF Sibiu 2020: filme exclusiv în aer liber, între 27 și 30 august

Festivalul Internațional de Film Transilvania revine la Sibiu, între 27 și 30 august, pentru al 14-lea an. TIFF Sibiu va avea loc exclusiv în aer liber, cu respectarea măsurilor de siguranță și distanțare socială necesare în această perioadă. Patru seri de cinema în aer liber, peste 20 de filme și invitați speciali îi așteaptă pe sibieni în Piața Mare, Habermann Markt, Muzeul în aer liber Astra, Parcarea supraterană Promenada Mall Sibiu (ultimul etaj) și Terasa cu flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu”. 


O comedie romantică va da startul festivalului pe 27 august, de la 20.45, în Piața Mare: Cei mai frumoși ani/ La Belle Époque (r. Nicolas Bedos), cu starurile franceze Daniel Auteuil, Guillaume Canet și Fanny Ardant pe afiș. O călătorie în timp plină de peripeții a unui bărbat care încearcă să o redescopere pe femeia de care se îndrăgostise cu 40 de ani în urmă, filmul a avut premiera mondială la Cannes și a câștigat trei premii César anul acesta, inclusiv pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar (Fanny Ardant). 


Sibienii se vor îndrăgosti de Babyteeth: Prima iubire, debutul australiancei Shannon Murphy, câștigătorul Trofeului Transilvania și al Premiului Publicului la TIFF-ul clujean, „probabil cel mai vesel și plin de viață film realizat vreodată despre o boală terminală. O minunăție”, titrează The Guardian. O adolescentă bolnavă de cancer – Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects – se îndrăgostește de un traficant de droguri, iar părinților le pică cerul în cap. Mult umor în jurul ideii de moarte aduce și Patrick (r. Tim Mielants), premiat la TIFF pentru regie: când tatăl său moare, Patrick, om bun la toate într-o tabără de nudiști, devine obsedat de dispariția ciocanului său, iar căutarea lui capătă dimensiuni existenţiale.


Hituri de public, multi-premiate în festivaluri sunt și Corpus Christi (r. Jan Komasa), fascinanta poveste inspirată din realitate a unui tânăr ieșit din închisoare care preia accidental o parohie, pretinzând că este trimisul Bisericii. Propunerea Poloniei la Oscar a obținut și două premii importante la Veneția, acolo unde a fost premiat și Madre, noul film al lui Rodrigo Sorogoyen, câștigătorul Trofeului Transilvania 2014, cu Stockholm. Drama intensă a mamei care și-a pierdut fiul de 6 ani, începută în scurtmetrajul nominalizat la Oscar în 2017, se reia zece ani mai târziu, în orașul în care acesta a dispărut. Acolo cunoaște un adolescent de 16 ani care îi aduce aminte fizic de fiul ei, iar cei doi încep o relație cu urmări neașteptate. 


De la regizorul celebrului The Full Monty, Peter Cattaneo, vine comedia Soții de militari/ Military Wives, bazată pe o povestea reală, cu Kristin Scott-Thomas în rol principal. În lipsa partenerilor plecați pe frontul din Afganistan, un grup de soţii de militari au format un cor, trezindu-se pe neașteptate în centrul atenției lumii întregi. Plin de suspans, Traducătorii/ Les traducteurs (r. Régis Roinsard) aduce laolaltă nume ca Lambert Wilson, Olga Kurylenko și Riccardo Scamarcio într-un thriller despre nouă traducători angajaţi să traducă mult-așteptatul volum final al unei trilogii de succes, într-un buncăr luxos. Când primele zece pagini ale manuscrisului apar pe internet, experiența se transformă în coșmar.


Nu va lipsi din seria de proiecții de la TIFF Sibiu nici cel mai recent film al lui Pedro Almodovar, Durere și glorie/ Dolor y gloria, selectat în competiție la Cannes 2019 și nominalizat la Oscar, cu Antonio Banderas într-un rol remarcabil, al unui regizor care își găsește puterea de a continua explorându-și trecutul. 


Un produs Blogger.