Chirilov: „Anul acesta vă încurajez să vă certaţi despre filme” (Poze de la TIFF.21)

 

În Gala de deschidere a TIFF 2022 s-a vorbit, poate mai mult ca niciodată, despre democraţie, libertatea de exprimare şi drepturile omului. Momentul de final i-a aparţinut Corinei Chiriac, care a susţinut un mini-concert cu cele mai îndrăgite piese din perioada ei de glorie de dinainte de 1989.


Primarul Emil Boc a vorbit de pe scena Galei de deschidere a TIFF.21 despre războiul din Ucraina, despre importanţa democraţiei şi a libertăţii de exprimare, referindu-se la motto-ul festivalului de anul acesta: „Faceţi film, nu război!” 


Directorul artistic al festivalului, MIhai Chirilov, a prezentat filmul din deschidere - Reţeaua Jane - arătând că este un film necesar pentru vremurile în care trăim: „Este un film despre drepturile femeilor, un film despre femeile care au schimbat lumea, despre o reţea clandestică care a sfidat statul”. În contextul celor doi ani de pandemie care au trecut, ani în care o parte dintre drepturile şi libertăţile noastre au fost îndgrădinte, spune Chirilov, „e important să contestăm deciziile statului, să chestionăm legitimitatea deciziilor statului.


Asta încecăm să facem cu filmele din acest an de la TIFF, sunt filme provocatoare, care provoacă discuţii, filme prin care vrem să vă încurajăm să vă certaţi. Vrem să vorbiţi despre filme, să vă certaţi despre filme, încurajez conflictul de idei, pentru că numai lucruri bune pot ieşi din acest conflict. Există multe nuanţe de gri între alb şi negru. Trebuie să nu ne culcăm pe o ureche, să gândim despre ce se întâmplă, să analizăm realitatea prin ceea ce se vede în film”, a concluzionat Chirilov. 











Un produs Blogger.