Opt motive pentru a ajunge la a 8-a ediție Electric Castle

 

Electric Castle debutează azi cu ziua zero, de antrenament, după doi ani în care toți fanii au suferit departe de câmpia de la Bonțida. Festivalul, care are loc în perioada 13-17 iulie, revine cu show-uri în premieră, scene noi, personalități interesante și o siguranță sporită pentru fiecare persoană, indiferent ce probleme ar putea apărea.


Nu trebuie să-ți faci probleme dacă nu ai ajuns încă la Bonțida. Ziua zero e pentru acomodare. Cei care vin la festival își montează cortul, despachetează hainele și se familiarizează cu incinta Electric Castle. Va fi și un concert Șuie Paparude și o petrecere TikTok dar majoritatea show-urilor vor fi DJ set-uri, cel mai interesant fiind Herodot la Dance Garden.


De mâine începe petrecerea. Patru zile de party-uri și concerte non-stop la castelul Banffy, pe lângă diferite activități, conferințe, ceva surpriză cu Stranger Things, scene noi și show-uri în premieră și în exclusivitate. Aici ai programul complet.


Electric Castle a ajuns la ediția cu numărul opt și după ce ne-am hrănit cu libertate în doze mici, e timpul să revenim, într-un final, la normalitate. În cazul în care nu ești convins de drumul până la cea mai cunoscută comună din România, ți-am făcut o listă cu opt motive care te-ar putea ajuta să te decizi.


Revenirea la Bonțida după doi ani de zile

Înainte de pauza neplănuită, Electric Castle a fost desemnat „Best Medium Size Festival” la premiile European Festival Awards. Trebuia să ne bucurăm cu toții de treaba asta, e meritul tuturor. Anul trecut, la EC_Special, ne-am dat în cap datorită unui line-up excelent și o dorință animalică de a ieși din casă.


Dar ceva a lipsit, nu a fost la fel, nu eram la castel. Nimic nu se compară cu răsăritul, apusul și ce se întâmplă între aceste două momente la Bonțida. Experiența Electric Castle e completă doar când are loc în jurul castelului Banffy. Și după doi ani în care pandemia de COVID a sistat toate evenimentele muzicale majore din România, e timpul să ne întoarcem în locul în care a început totul în urmă cu nouă ani. Indiferent de condițiile meteorologice.


E mult mai simplu să ajungi la castel

EC8 oferă cele mai complete servicii de transport de până acum. Spre deosebire de anii anteriori, când singurele modalități prin care puteai ajunge la castel erau cu mașina, autobuzul non-stop sau trenul CFR, organizatorii introduc în premieră un tren special, disponibil doar celor care au un bilet la festival. Aici sunt toate detaliile. Până face Boc metrou direct spre Electric Castle, opțiunile astea sunt suficiente să ajungi la timp pentru show-urile de anul acesta:


Twenty One Pilots pentru prima dată în România

Duo-ul american e la mare cerere în rândul publicului Electric Castle. Finally, după mulți ani de așteptare, băieții de la Twenty One Pilots vin pentru prima oară în România. Pe lângă faptul că e unul dintre cele mai anticipate concerte din istoria festivalului, show-ul de vineri e dedicat în special celor care nu știu multe lucruri despre trupa asta care a doborât record după record în zona lor muzicală.


Fanii vor fi mulțumiți și dacă se întrerupe curentul după jumătate de piesă, dar Twenty One Pilots e o trupă de festival, ies în evidență în fața unui public numeros, diversificat și străin de muzica lor. Iau asta ca pe o provocare. Deci indiferent dacă ai ascultat „Stressed Out” sau „Ride” de un milion de ori sau te aștepți să vină 21 de oameni pe scenă, nu trebuie să lipsești de la concert.


Un maraton de Gorillaz

Apropo de trupe care vin pentru prima oară în România, trebuie să clarificăm niște lucruri despre Gorillaz. În primul rând, e proiectul lui Damon Albarn. Gorillaz Sound System, un show care a avut loc la București, a fost un DJ set interesant, OK, dar fără Damon Albarn.


Deci nici măcar nu merită menționat când vorbim despre ce urmează să vedem la Electric Castle. În al doilea rând, concertul de la Bonțida o să fie unul extins, de două ore și jumătate, cu mult peste media de o oră și jumătate. Gorillaz a cerut acest interval de timp, deci o să fie un concert în care vom auzi toate hit-urile lor, de la „Clint Eastwood” la „Feel Good Inc.” sau „Stylo”.



Scena va fi plină de artiști și colaboratori care au muncit la proiect. Da, și Damon Albarn va fi acolo, pentru prima oară în România cu Gorillaz.


O siguranță sporită pentru toți participanții

Una dintre cele mai faine chestii de la Electric Castle nu are nici o legătură cu muzica. Organizatorii au pus la dispoziția tuturor un număr de telefon, 0744.212.313, ușor de memorat, pentru eventualele momente neplăcute care pot apărea la festival. Orice persoană care are nevoie de ajutor sau nu se simte în siguranță poate suna și în cel mai scurt timp o să fie ajutată de o persoană din staff.


În cazul în care cineva rămâne fără baterie sau nu are acces la un telefon, poate merge la fiecare bar să comande un „angel shot”, un nume de cod pentru situațiile neplăcute, și barmanul va avea grijă de persoana respectivă și va chema pe cineva competent pentru orice fel de problemă. E bine de știut că totul va fi bine. Remember, 0744.212.313, angel shot.


Muzică de peste tot la scena Backyard

Anul trecut, în cele trei zile de weekend la castel, organizatorii au introdus o nouă scenă, Jazzy, care anul acesta a fost rebotezată în Backyard. Nu e doar o schimbare de nume, are și o identitate nouă. În spatele castelului se vor aduna artiști și trupe care fac o muzică aparte și mai puțin întâlnită în zona asta.


Teoretic e o scenă „world music”, care e un gen, nu o etichetă vastă și ambiguă, dar nu se limitează doar la un singur stil. Spre exemplu, aici poți să vezi artiști precum Mdou Moctar, un chitarist din Niger care a fost poreclit Jimi Hendrix din Sahara de presa occidentală, sau BCUC, din Africa de Sud. Vor fi trupe din Ungaria, Germania, România și Ucraina:


O discuție despre activism prin muzică și Ucraina cu Alina Pash


Printre invitații care vor vorbi anul acesta la EC Talks se numără Daniel David, Emilia Șercan, Răzvan Exarhu și un masterclass de la Balkan Taksim, trupa românească promovată inclusiv de Iggy Pop. Subiectele sunt cât se poate de variate, de la leadership-ul feminin la rolul mass-mediei în societate, beneficiile festivalurilor pentru sănătatea mentală, etc.



Vineri, 15 iulie, de la ora 12:00, Alina Pash va vorbi cu Vlad Tăușance despre rolul artistului în climatul politic actual. Reamintim faptul că Alina a câștigat selecția națională la Eurovision Ucraina, după care s-a retras din cauza unei controverse legate de o vizită în Crimeea. Artista va vorbi despre cum promovează mesaje pacifiste în concertele ei și ce putem face fiecare să-i ajutăm pe cei afectați de conflictul curent dintre Ucraina și Rusia.


Nostalgie și guilty pleasure la scena Radio

După cum am menționat deja, Backyard Stage e o restructurare a scenei Jazzy. Drip Factory, dedicată genului trap și rap, e, la fel, o versiune nouă de la Shizzle. Scena Radio, în schimb, e ceva total diferit de ce am văzut până acum la Electric Castle. Situată în apropiere de Royal Market, aici o să dai de piesele tale din tinerețe de la radio, Atomic TV și naiba mai știe ce, e o premieră.


Știm că Marijuana, cea mai cunoscută cântăreață hip-hop autohtonă din anii 90, va concerta vineri, după care va urma un DJ set de la Discotecă. Vom avea și seturi de la Hip Hop la Feminin, DJ Antenna sau Andi Moisescu. Aici trebuie să mergi dacă vrei să încerci ceva nou sau ai nevoie de sunete locale. Nu toate drumurile afterparty-ului duc la scena de techno.


În ceea ce privește vremea, lucrurile par mult mai optimiste ca-n anii anteriori. Se anunță vreme bună în 13-17 iulie. Până și zeii sunt încântați de revenirea festivalului. Noi, niște simpli muritori, nu putem decât să fim de acord cu ei.


UPDATE: O precizare importantă trebuie făcută referitoare la medicamentele pe care participanții la festival le pot aduce cu ei la concerte. Organizatorii au postat pe pagina de Facebook următorul anunț:

Poți aduce medicamentele recomandate de medicul tău în ambalajul original. Te sfătuim să nu aduci mai multe decât ai nevoie pentru durata festivalului. Nu este necesară nicio dovadă de prescripție medicală”.

Postarea vine în contextul în care, inițial, au spus că pastilele ar trebui să fie însoțite de dovada prescripției medicale.

Un produs Blogger.