The Gray Man: o explozivă răfuială pe viaţă şi pe moarte #Netflix


Când se apucă de treabă fraţii Russo (semnatarii a patru dintre cele mai populare filme din Universul Cinematografic Marvel), ştii de la început că amatorilor de acţiune au de ce să le crească aşteptările. Noul lor proiect, The Gray Man, s-a lansat astăzi pe Netflix şi ni-i arată pe Ryan Gosling şi Chris Evans în rolurile a doi neîntrecuţi asasini implicaţi într-o răfuială pe viaţă şi pe moarte.


The Gray Man este agentul CIA Court Gentry (Ryan Gosling), alias Sierra Six. Descoperit într-un penitenciar federal și recrutat de fostul său supraveghetor Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton), Gentry a fost cândva un asasin extrem de priceput și apreciat de Agenție. Însă acum roata s-a întors și Sierra Six a devenit ținta, fiind urmărit în întreaga lume de Lloyd Hansen (Chris Evans), un fost coleg de la CIA, dispus să recurgă la orice mijloace, oricât de explozive şi soldate cu oricâte victime colaterale, pentru a-l elimina.



Pe lângă cei trei populari actori menţionaţi mai sus, în film mai apar Ana de Armas (pe care o aşteptăm în Blonde, incendiarul film biografic despre viaţa lui Marilyn Monroe), Regé-Jean Page (Bridgerton), Jessica Henwick, starul cinema-ului indian Dhanush, brazilianul Wagner Moura și Alfre Woodard.


Action-ul este ecranizarea popularului roman omonim publicat de Mark Greaney în 2009. Iată ce spun fraţii Russo despre unul din aspectele care li s-au părut cele mai interesante la roman: "Toți spionii sunt discreți, toți spionii sunt nevoiți să trăiască în anonimat și trebuie să se poată mișca fără să fie văzuți sau observați și fără să fie recunoscuți. Iar ceea ce face ca seria Gray Man să fie atât de interesantă este faptul că Omul Gri este spionul spionilor și faptul că provine dintr-un program numit Sierra, care eliberează prizonieri pentru a-i folosi în cadrul CIA. Aceasta este o idee pe care noi am inclus-o în proiect, dar cartea a fost cea care ne-a sugerat că este vorba despre un spion la puterea 10. Așa că ne-am spus: 'OK, ce înseamnă asta? Pare ceva cu adevărat foarte greu de făcut. Și sună ca un bun punct de plecare ca să explorăm felul în care acest gen a fost folosit în trecut și să regândim unele lucruri'."


Efectul acestei abordări neaşteptate? Cu greu poţi găsi ceva mai puţin discret decât răfuiala dintre Gentry şi Hansen, cei doi fiind gata să pună la pământ un întreg oraş în confruntarea lor: este de ajuns să arunci doar o privire trailer-ului pentru a vedea cât de exploziv este The Gray Man. Să mai spunem că fraţii Russo au avut de cheltuit nu mai puţin de 200 de milioane de dolari pentru a realiza câteva dintre cele mai spectaculoase secvenţe de acţiune pe care le vei vedea anul acesta pe platformele de streaming sau în cinema.


Filmările au avut loc anul trecut la Praga, pentru una dintre cele mai spectaculoase secvenţe fiind închisă timp de zece zile o întreagă piaţă din centrul oraşului. Aici îl vedem pe protagonist imobilizat de poliţie, în timp ce pe urmele sale se află cei mai periculoşi asasini plătiţi din lume. Pentru fraţii Russo, această secvenţă era importantă nu doar prin anvergura cascadoriilor şi a efectelor speciale, ci şi pentru că subliniază foarte bine vulnerabilitatea unui om aflat într-o situaţie de tipul "singur împotriva tuturor".


Dar filmele de acţiune devin populare nu doar datorită cascadoriilor, exploziilor şi urmăririlor de maşini, ci şi datorită umorului. Acest aspect a fost foarte important pentru fraţii Russo, care au vrut să includă în filmul lor nu doar violenţă şi disperare, ci şi umor şi autoironie. "În cazul producțiilor de acțiune, creăm un echilibru cu ajutorul momentelor de comedie pe care le includem. Când merg la cinematograf, spectatorii își doresc să trăiască toată gama de emoții umane, iar noi încercăm să le oferim asta cu ajutorul unor instrumente diverse", explică Anthony Russo.


Un produs Blogger.