Încep filmările pentru Moromeții 3

 

Libra Films anunță începerea filmărilor pentru continuarea poveștii familiei care a cucerit inimile românilor, la 35 de ani după lansarea primei părți și la doar 5 după ce a revenit în atenția tuturor cu partea a doua. Saga Moromeților revine pe ecran sub regia aceluiași Stere Gulea și este surprinsă tot de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile.


Filmările la Moromeții 3 vor avea loc pe parcursul anului 2023 la Talpa, județul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Siliștea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda) dar și la Sinaia, București, Golești și mai multe sate din jurul capitalei. Casa Moromeților, din satul Talpa, este aceeași în care au avut loc filmările din vara anului 1985, dar și cele din 2017. Pentru cele din urmă a fost nevoie de un efort impresionant din partea echipei de producție, care practic a reconstruit casa după schițele și imaginile celei vechi, refăcute de scenograful Cristian Niculescu. 


Dacă primul film a fost o adaptare destul de fidelă a romanului, continuarea s-a inspirat din „Moromeții, vol. 2", „Viața ca o pradă" și publicistica lui Marin Preda, cea de-a treia parte are la bază un scenariu original semnat de Stere Gulea. Moromeții 3 continuă povestea lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, care devine în anii '50 un tânăr scriitor apreciat care își trăiește viața și poveștile complicate de amor într-o atmosferă încărcată, viciată de suspiciune. Regulile ideologice sunt stricte, scriitorii sunt chemați să susțină linia partidului, să scrie despre avantajele și bunăstarea noii lumi. Niculae e pus în fața unei alegeri: dacă e parte din sistem va fi răsplătit dar dacă nu, poate plăti cu libertatea și va fi tras pe linie moartă.


Parcursul de la partea a doua la povestea finală pe care o filmăm acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru îndeosebi surprizei pe care am avut-o în ceea ce privește entuziasmul și interesul pe care le-am stârnit în 2018 cu Moromeții 2. Pentru mine a fost o confirmare că publicul iubește această lume și această familie, așadar, mi-am dorit să închei saga Moromeților, mai ales pentru că noi nu avem așa ceva în cinematografia română. Scenariul este original, nu se bazează pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda și multe alte însemnări descoperite de-a lungul timpului.", a spus regizorul Stere Gulea.


Distribuția rămâne una de excepție, reunind câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, alături de tinere talente. În rolurile principale îi vom vedea pe Alex Călin (Niculae Moromete), Horațiu Mălaele (Ilie Moromete), Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Oana Pellea, Toma Cuzin, Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Dorina Chiriac, Ana Ciontea, Cătălin Herlo, Aida Economu.


Alex Călin este în prezent actor al Teatrului Excelsior, unde poate fi văzut în „KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi" (r. Sânziana Stoican), „Opera de trei parale" (r. Răzvan Mazilu), „Fluturii sunt liberi" (r. Erwin Șimșensohn) sau „#EmojiPlay", un spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu. În trecut a colaborat cu mai multe teatre importante din București, de stat (Teatrul Național, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra), dar și independente (Teatrul de Artă, Godot Cafe-Teatru, Macaz Teatru Bar Coop, Centrul Replika), iar în film și-a făcut debutul în lungmetrajul #Selfie (2014, r. Cristina Jacob), devenind ulterior cunoscut cinefililor pentru rolul principal din Cap și Pajură (2019, r. Nicolae Constantin Tănase). Alături de el va face parte din povestea Moromeților și Mara Bugarin, cunoscută publicului pentru rolul principal din filmul Metronom (r. Alexandru Belc), premiat anul trecut la Cannes în cadrul secțiunii Un certain regard.


Mă bucur că Moromeții merg mai departe și sunt incitat de propunerea regizorului Stere Gulea, care se concentrează pe zbuciumul moral și social provocat de nașterea celui mai important roman postbelic din literatura română. Va fi, fără îndoială, un film esențial pentru înțelegerea anilor '50, în contextul în care vom vedea dilemele și conflictul unui intelectual cu tentația compromisului de orice fel. Sper să fie un succes cel puțin la fel de important precum filmul lansat în 2018.", a declarat producătorul Tudor Giurgiu.


În timp ce criticii de film consideră aproape în unanimitate că Moromeții este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei autohtone, Moromeții 2 rămâne una din cele mai populare lansări ale ultimilor ani. A adus în sala de cinema peste 200.000 de spectatori, fiind unul dintre cele mai vizionate filme în anul 2018, cu un public de peste 4000 mii de spectatori doar la Premiera de Gală de la Sala Palatului. În 2019 a fost cea mai apreciată peliculă în cadrul celei de-a 13-a ediții a Premiilor Gopo, adjudecându-și 9 trofee din cele 14 nominalizări - Cel mai bun film, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură, Tânără Speranță, Premiul Publicului.


Vivi Drăgan Vasile, a cărui imagine alb-negru a devenit un reper în cinematografia română, își va pune din nou amprenta asupra Moromeților, în timp ce Dana Păpăruz rămâne creatoarea costumelor, iar Cristian Niculescu va semna și de data aceasta scenografia. Producătorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu și Tudor Giurgiu.


Stere Gulea a mai regizat filme precum Iarba verde de acasă (Premiul ACIN, 1977), Piaţa Universităţii, România (Premiul UCIN, 1991), Stare de fapt (1996) sau Sunt o babă comunistă (2013). Între 1990 – 1995 a fost decanul Academiei de Teatru și Film.


Moromeții 3 este o producție Libra Films, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.  


Filmul va avea premiera în cinematografele din România în toamna anului 2024, fiind distribuit de Transilvania Film.


Un produs Blogger.